Tüdőrák és agyvérzés lehet a következménye, ha a rák ellenszerét túladagoljuk

Megölhet minket a rák ellenszere. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, agyvérzés vagy tüdőrák lesz a következménye. 

2024. február 19., 08:15

Szerző:

Évtizedek óta elkeseredett harcban áll az emberiség a szabad gyökökkel, egészségünk megrontóival, sok más betegség mellett a rák okozóival, a tudomány szerint azonban a jótékonynak hitt ellenszer akár meg is ölhet minket – hívja fel a figyelmet az Index.

Az antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, de eközben tüdőrákot és agyvérzést okoznak

A rettegett szabad gyökök úgy jönnek létre, hogy testünket felépítő fehérjékből és nukleinsavakból atomok, atomcsoportok válnak le, az így keletkező szabad kémiai kötőhelyek pedig mindenáron reakcióba akarnak lépni környezetükkel, átrendezve ezzel a szervezet működését. Mivel instabil molekulák, agresszívan támadnak. Célba veszik a DNS nukleinsavbázisait és megakadályozzák a helyes DNS-másolási folyamatokat, ami sérült, mutáns génekhez, végül pedig rákos sejtekhez vezet. De megtámadják a sejteket is szív- és érrendszeri és tüdőbetegségeket okozva, és lerombolják a sejtfalakat is, gyorsítva az öregedést. Veszélyességük annyira beépült már a köztudatba, hogy a szabad gyököket évtizedek óta az egészségünk ellenségének tartjuk.

Ellenük az antioxidánsokat küldjük csatába, amelyeket részben a szervezetünk termel, de kívülről is kell felmentő molekulasereget küldeni. Például a sárgarépából (is) származó béta-karotint (ez az A-vitamin előanyaga), a paradicsomból származó likopint, vagy a szőlőből származó polifenolokat.

Közismertebb antioxidánsok még az E-, C-, A-vitaminok, a flavonoidok, és az olyan nyomelemek, mint a cink, a szelén és a magnézium. Ezek jó részét mind tartalmazzák a friss zöldségek, gyümölcsök.

Könnyen azt gondolhatjuk, hogy antioxidánsokból sosem elég, és például étrend-kiegészítők intenzív szedésével még jobban megacélozzuk testünket. Ám

a kutatók egybehangzóan állítják, hogy létezik antioxidáns-túladagolás, a mellékhatások pedig az enyhétől a nagyon súlyosig terjedhetnek, sőt, a szabad gyökök elleni küzdelmünk halálos is lehet.

Egy nagyszabású, összesen 167 ezer embert vizsgáló, nyolc tanulmány metaanalízise viszont arra a megállapításra jutott, hogy

egy komolyabb béta-karotin túladagolás (például étrend kiegészítő kapszulákkal) a tüdőrák és a szív-és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár,

nem utolsósorban a dohányosoknál. Állatokon és emberi szöveteken végzett vizsgálatokból származó bizonyítékok is arra utalnak, hogy

az antioxidánsok elősegíthetik a rákos sejtek növekedését és terjedését.
Hasonló eredményeket találtak a másik közismert antioxidáns, az E-vitamin esetében is, amelynek az ajánlottnál nagyobb (öt-tízszeres) tartós bevitele az agyvérzés gyakoriságát növelheti meg.

De kimutatták azt is, hogy a nagy dózisú E-vitamin-kiegészítők kölcsönhatásba lépnek egyes gyógyszerekkel, például az aszpirinnel, vagy a trombózis ellen szedhető warfarinnal, és összefüggésbe hozhatók krónikus betegségben szenvedők korai halálával is.

Megdőlnek a tévhitek

A magyarázat nem más, mint hogy kis mennyiségben a szabad gyökök valójában hasznosak. Képződésük természetes élettani folyamat, és számos bizonyíték van arra, hogy a szabad gyökök jótékony szerepet is játszanak.

Alacsony koncentrációban elősegítik a sejtek növekedését, részt vesznek a betegségekkel szembeni védekezésben, például védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen, fontosak a gyógyszerek anyagcseréjében, lebontásában, valamint a sejt-sejt kommunikációban.

Az antioxidánsok nem tudnak különbséget tenni a jó szabad gyökök és a veszélyesek között.

Ha túl sok antioxidánst viszünk be, elpusztítják az összeset, a hasznosakat is, amivel megszakíthatjuk a kedvező folyamatokat, ez pedig igencsak nemkívánatos következményekkel járhat.

Akkor mit tegyünk, hogy ne adagoljuk túl az antioxidánsokat? Szakértők egybehangzó véleménye szerint egyszerűen csak

el kell hagyni az étrend kiegészítőket és ragaszkodni kell a helyes táplálkozáshoz.

Habár a stresszes élet, a dohányzás, a levegő szennyezettsége, különféle gyógyszerek mind-mind szabad gyököket termelnek, mindenekelőtt

a természet fegyvereivel, zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet szembeszállni velük a leghatékonyabban. Na és persze mozgással, a szervezet ugyanis képes saját maga is antioxidánsokat előállítani, a testmozgás pedig fokozza ezt.

Táplálék-kiegészítőkre pedig csak ritkán van szükség, például tartós hiánybetegségek esetén.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bru-nO via Pixabay)