A hátfájdalom a rák előjele is lehet a nőknél

A nőket érintő egyik leggyakoribb rákfajta a petefészekrák. A közhiedelmekkel ellentétben nem csak a hasi görcsök válhatnak a rák  jelzőtünetévé..

2024. február 17., 15:24

Szerző:

A legtöbb nő azt gondolja, hogy a petefészekrák minden esetben kizárólag a hasban okoz kellemetlen tüneteket. Ez azonban egyáltalán nincs így, és a szakemberek igyekeznek is felhívni a figyelmet az egyéb tünetekre. A mellrák mellett ez a rák szedi a legtöbb áldozatot. Általában a menopauza után, az 50-60 éves nőknél jelentkezik, de sajnos bármilyen életkorban kialakulhat, és mindenkit érinthet, aki rendelkezik petefészkekkel.

Minderre azért van szükség, mert a daganatos betegségekre hatványozottan igaz, hogy a mielőbbi diagnosztizálás nagyban befolyásolhatja a kezelés sikerességét.

Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy már az első tünetek észlelésekor orvosi segítséget kérjenek a páciensek, és felismerjék a megtévesztő jeleket is.

Kik a legérintettebbek?

Nagyobb a rizikó azoknál a nőknél, akik elmúltak 40 évesek, illetve akik 35 éves kor után vagy soha nem szültek gyereket. Növeli a kockázatot, ha a családban vagy a kórtörténetben előfordult valamilyen urológiai daganat, mell- vagy vastagbélrák. Bizonyos genetikai tényezők szintén hajlamosíthatnak, de a változókor után kapott hormonterápia vagy a termékenységet elősegítő kezelések is fokozzák a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. Mivel a betegséget nehéz felfedezni, sajnos az esetek 70 százalékában már előrehaladott állapotban kezdik meg a gyógyítást.

A petefészekrák tünetei

  • a has megduzzadása vagy puffadása
  • fájdalom vagy érzékenység a hasban vagy a csípők közötti területen
  • étvágytalanság vagy evés után gyorsan jóllakottság-érzet
  • sürgető és a megszokottnál gyakoribb vizelési inger
  • emésztési zavarok
  • székrekedés vagy hasmenés
  • hátfájás
  • állandósuló fáradtság
  • indokolatlan fogyás

A szakemberek azt javasolják, hogy bár sok egyéb kórállapot is okozhatja, de aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, haladéktalanul kérjen orvosi segítséget, hogy fény derülhessen a tünetek valódi kiváltó okára.

A petefészekrák akár hátfájást is okozhat


Bár az ülőmunkák elterjedésével egyre több embert érint a hátfájás, ám fontos tudni, hogy nők esetében akár a petefészekrák is okozhatja. Különösen a hát alsó részén jellemző a fájdalom kialakulása, és olyan erőssé válhat, hogy akár még a munkavégzést vagy az alvást is ellehetetlenítheti.

Mit tegyünk, ha észleljük valamelyik tünetet?


Mivel a felsorolt szimptómák számos más nőgyógyászati betegségre is utalhatnak, semmiképp nem szabad kétségbe esni, de mindenképp ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt, ha a panaszok kezelés hatására sem múlnak és valamelyik veszélyeztett csoporthoz tartozunk. A petefészekrák szűrésében kiemelkedő fontosságú az ultrahangvizsgálat, valamint gyanú esetén a vérvétel után a tumormarkerekre összpontosul az orvosok figyelme. Ha elegendő bizonyíték utal petefészekrákra laparoszkópos műtéti beavatkozásra kerül sor, melyet sugár- vagy kemoterápia egészít ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: kevin120415 via Pixabay)

Tegnap 15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.