Ezt a gyakori tünetet egy ritka ráktípus is kiválthatja

Bizonyos általános tünetek akár a rák jelei is lehetnek, sokan mégsem veszik komolyan azokat.

2024. június 27., 18:58

Szerző:

A rák ritkább típusai esetenként olyan tüneteket produkálnak, amelyek könnyen összekeverhetőek egyéb, veszélytelennek vélt kórállapotokkal – hívta fel a figyelmet az ausztrál Cancer Council.

A veserák nem tartozik a leggyakoribb daganatos betegségek közé, de évente így is négyszázezer embert diagnosztizálnak a kórral világszerte. Elsősorban 60-70 éves kor között alakul ki, és nagyobb számban érinti a férfiakat, mint a nőket. Az esetek 90%-át a vesesejtes karcinóma okozza, és általában csak a páros szerv egyik fele érintett, bár ritka esetekben mindkét vesében kialakulhat a tumor.

A veserák alapvetően az idősebb generációknál kerül diagnosztizálásra, ám egyes típusai, például a Wilms-daganat elsősorban a gyermekeknél és a tinédzsereknél alakul ki. Mint minden daganatos betegség esetében, itt is nagyon fontos, hogy minél előbb fény derüljön a kórállapotra, ám ezt megnehezíti, hogy ez a ráktípus gyakran általános tüneteket okoz, amelyek veszélytelennek tűnnek.

A rák ezen formája hétköznapi tüneteket produkál

Az emberek többsége életében legalább egyszer megtapasztalja a hát- és derékfájás gyötrelmeit. Az ülőmunkát végzők között nagyobb eséllyel alakul ki, náluk akár állandósulhat is ez a kellemetlenség. Bár az esetek többségében ezt inkább valamilyen mozgásszervi probléma okozza, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a tompa, vagy éppen erőteljes fájdalom, amely a törzs oldalán, vagy a derék környékén alakul ki, akár a veserák tünete is lehet.

A vizeletürítési szokások is utalhatnak a betegségre: akinél gyakoribbá válik a vizelési inger, különösen éjszaka, illetve a vizelet színe sötétebbé, barnássá válik, esetleg vér fedezhető fel benne, annak mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szüksége. A tüneteket például hólyaggyulladás is okozhatja, de a veserák sem kizárható vizsgálatok nélkül.

A fáradtság általános tünetnek tekinthető, sokan már nem is veszik komolyan, pedig az állandósuló levertség és a krónikus fáradtság mindig azt jelzi, hogy a szervezet komoly problémával küzd. Akár a veserák is kiválthatja ezt a tünetet, amelyet a páciensek többsége nem vesz komolyan.

Az indokolatlan és gyors tempóban lezajló súlycsökkenés is intő jel lehet, ahogyan a felduzzadt has is.  A láz megjelenése a megfázás vagy az influenza gyakori velejárója, ám ha egyáltalán nem jelentkeznek ezen betegségekre utaló egyéb tünetek, akkor a láz a legtöbb esetben egy komolyabb betegséget kísér: akár a veserákot is.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fent felsorolt tünetek közül egyet is tapasztal, vagy akinél a derékfájdalom állandósul, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)