Könnyedén megelőzhető lenne a méhnyakrák – mégsem tesszük

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, az emlő-, a kolorektális és a tüdőrák után a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat.

2024. június 27., 10:29

Szerző:

Évente 1500 nőnél diagnosztizálják, és közel ötszázan életüket is vesztik a méhnyakrák következtében. A betegség kiváltó oka évtizedek óta ismert: a humán papillomavírus 200 ismert variánsának legkockázatosabb vírustörzsei, a 16-os és 18-as felelős a daganatos esetek 70 százalékáért. A betegség szinte teljes mértékben megelőzhető lenne, az előfordulását azonban az oltási és szűrőprogramok ellenére sem sikerült radikálisan csökkenteni az utóbbi évtizedekben – írja a Femina.

Egy új, a bél- és hüvelymikrobiomot vizsgáló terápiás módszer és egy önmintavételes teszt segíthet a HPV leküzdésében és a daganatos betegségek megelőzésében. A SYNLAB Magyarország szakértői nőgyógyász és dietetikus részvételével mutatták be a legújabb kutatási eredményeket.

A bél és a méhnyak mikrobiomja közötti kapcsolat olyan kezeléseket tesz lehetővé, amelyek segítenek a HPV megelőzésben és az aktív fertőzések gyógyításában is – derült ki a SYNLAB Magyarország sajtóeseményén.

Magyarországon évente mintegy 5 500 ember veszíti életét HPV-vel összefüggésbe hozható megbetegedések, például a méhnyakrák, a kolorektális és szájüregi, valamint a garatot érintő daganatok miatt – mondta el dr. Stefanovits Ágnes szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus.

A vírus elleni oltással és hatékony szűrési módszerek alkalmazásával a WHO becslései szerint a méhnyakrák néhány évtizeden belül teljesen felszámolható lenne, az epidemológiai adatok szerint azonban mégsem állunk nyerésre a HPV okozta daganatos betegségek leküzdésében. A Nemzeti Rákregiszter az elmúlt több mint húsz évet vizsgáló adatai szerint Magyarországon az újonnan diagnosztizált méhnyakrákos esetek száma lényegében nem csökkent, és a méhnyakrák miatti halálozás is csak minimálisan mérséklődött az elmúlt évtizedben.

Pozitív diagnózis esetén mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, de a gyakori szűrővizsgálatok mellett most egy új terápiás módszer is segíthet a megelőzésben és gyógyulásban.

 Természetes szövetségest találtunk egy lactobacillus formájában. Az elmúlt tíz évben 116 kutatás erősítette meg, hogy a bélflórával szoros összefüggésben álló, egészséges hüvelyi baktériumflóra nemcsak a bakteriális, hanem a gombás és egyes vírusos fertőzések kockázatát is jelentősen csökkenti. Ezek közé tartozik a HPV-fertőzés is – mondta Szász Máté biológus, a SYNLAB sport és prevenció szakmai igazgatója.

A baktériumok által termelt tejsav és vajsav aktiválja a hüvelyi nyálkahártya immunvédelmét. A baktériumok jelenléte, az úgynevezett kontakt hatás erősíti a hüvelyi nyálkahártya záró és védő funkcióját; a baktériumok jelenléte hat az immunrendszerre, melynek köszönhetően a meglévő vírusfertőzés eliminációja gyorsul, a vírustól szervezetünk hamarabb megszabadul. Az egészséges flóraelemek, baktériumok gátolják a patogén baktériumok megtelepedését, ezzel csökkentve a hüvely fertőződésre való hajlamát – tette hozzá Szász Máté.

A folyamat fordítva is hat: a megváltozott hüvelyi biom fokozza a vírusfertőzés kockázatát, és maga a vírusfertőzés is megváltoztatja a hüvelyi biomot, fokozva több más kórokozó megtelepedését. Az optimális mikrobiom segíthet tehát a vírusfertőzés elkerülésében vagy legyőzésében – tette hozzá dr. Stefanovits Ágnes szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus.

 

Kovács Virág, a SYNLAB vezető dietetikusa szerint vannak jellemző mintázatok a felborult, vírusfertőzéseknek fokozottabban kitett bélflórában, és vannak olyan élelmiszerek is, amelyek elkerülésével nem foghatunk mellé. 

A zsírbevitel csökkentése, az ultrafeldolgozott vagy tartósítószerrel kezelt élelmiszerek kizárása, az akrilamid-bevitel, a vörös húsok és finomított szénhidrátok csökkentése mind segíthet az optimális étrend kialakításában. Miközben bizonyos speciális mikrotápanyagok, a karotinoidok, a likopin, az E-vitamin, az Omega-3 zsírsavak, a flavonoidok, növényi enzimek, fitoösztrogének és rostok támogatóan hatnak a mikrobiomra – írja a lap.

Íme, a méhnyakrák legfontosabb jelei

„A méhnyakrák elég alattomos lehet” - mondja Monica Avila, a floridai Moffitt Cancer Center nőgyógyásza. A korai stádiumában ugyanis sok beteg egyáltalán nem vesz észre magán semmilyen tünetet a doktornő szerint. Hajlamosak lehetünk például azt gondolni, hogy az erősödő menstruációs vérzés teljesen normális, azonban ez apróságnak tűnő változás a méhnyakrák egyik jele is lehet – írja a Glamour.

1. Fájdalom/vérzés szex közben vagy szex után

Amikor a 39 éves Aisha McClellan nagyjából 10 percig vérzést tapasztalt „odalent” szex után, nem nagyon foglalkozott a dologgal. Azonban amikor ez másodszorra, aztán pedig harmadszorra is megismétlődött, orvoshoz fordult a problémával.

Az első vizsgálat után az eredményei negatívak lettek, az orvosok arra gyanakodtak, hogy valamilyen fertőzés okozhatja a vérzést, és antibiotikumot írtak fel neki. Azonban a vérzés akkor sem maradt abba, amikor befejezte a gyógyszeres kúrát. Sőt, egyre jobban fájt a dereka és rendkívül fáradtnak érezte magát. Ezután elment egy másik klinikára, ahol II B stádiumú méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, ami azt jelenti, hogy a rák a méhnyakról már a közeli szövetekre is átterjedt.

„Sok jóindulatú oka is lehet annak, hogy vérzést tapasztalsz szex közben vagy szex után, de mindenképp konzultálni kell róla az orvossal” - mondja Dr. Diana Pearre, a kaliforniai Providence Saint Joseph Medical Center nőgyógyász onkológusa.

2. Zavaros menstruációs ciklus

A menstruáció minden hónapban más és más lehet - néha rövid és görcsmentes, néha pedig hosszú és fájdalmas. Azonban ha a menopauza után vagy két menstruáció között vérzel, továbbá ha a menstruáció alatt erősen vérzel - 1-2 óránként cserélned kell a tampont vagy a betétet -, az akár a méhnyakrák jele is lehet.

Dr. Avila szerint fontos, hogy odafigyelj arra, hogy erősödik-e a vérzésed. Jó párszor volt rá példa, hogy a páciensei erősebb vérzésre panaszkodtak, és azt gondolták, valamilyen életmódbeli változás lehet érte a felelős, azonban kiderült, hogy méhnyakrákjuk van. „Ha bármilyen kóros vérzést tapasztalsz, fontos, hogy elmenj egy vizsgálatra.” – írja a lap.

3. Köztes vérzés

Az egyik legjellemzőbb tünet a menstruáción kívül tapasztalt köztes, pecsételő vérzés. Szakemberek szerint ezt mindig komolyan kell venni, ugyanis nem csak hormonális problémára, hanem komoly nőgyógyászati zavarokra is felhívhatja a figyelmet, köztük méhnyakrákra is. Sokan az első köztes vérzést szexuális együttlét alkalmával észlelik, az is előfordul, hogy az ez egyetlen jel, ami a rákra utal – írtuk korábban.

2. Alhasi fájdalom 

A nők életének kellemetlen, de természetes velejárója, hogy időnként hasi görcsök jelentkeznek. Ez rendszerint a menstruációt megelőző időszakban lép fel vagy a vérzés első pár napján. Sokan megérzik, ha ovulálnak, mert ez a folyamat is egy jellegzetes feszítő érzéssel járhat együtt. Aggodalomra adhat okot, ha az alhasi görcsök máskor is jelentkeznek, nagyon erősek és a megszokottnál nagyobb mennyiségű vérzés kíséri menstruáció során. Az erős fájdalmat olyan nőgyógyászati problémák is okozhatják, mint az endometriózis, ciszta, kismedencei gyulladás, intim fertőzés vagy méhnyakrák.

4. Kellemetlen hüvelyi folyás

A nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a hüvelyi folyás szinte minden esetben valamilyen fertőzés következménye, főleg, ha az kellemetlen szagú, nem áttetsző színű, illetve, ha viszketés, égő érzés, gyakoribb vizelési inger kíséri. Méhnyak rosszindulatú daganata esetén a folyás bűzös,  barnás, esetleg vérfoltok is fellelhetőek benne –  mondta Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ a nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Az éves szűrés elsődleges lényege a megelőzés. Szakemberek szerint ha valaki a fentebb említett tüneteket tapasztalja magán, fontos, hogy mielőbb vegyen részt méhnyakrák szűrésen, mert életet menthet a korai diagnózis. 

(Kiemelt kép: Science Photo Library / AFP)