Íme, a méhnyakrák legfontosabb jelei

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.

2024. április 23., 13:18

Szerző:

„A méhnyakrák elég alattomos lehet” - mondja Monica Avila, a floridai Moffitt Cancer Center nőgyógyásza. A korai stádiumában ugyanis sok beteg egyáltalán nem vesz észre magán semmilyen tünetet a doktornő szerint. Hajlamosak lehetünk például azt gondolni, hogy az erősödő menstruációs vérzés teljesen normális, azonban ez apróságnak tűnő változás a méhnyakrák egyik jele is lehet – írja a Glamour.

1. Fájdalom/vérzés szex közben vagy szex után

Amikor a 39 éves Aisha McClellan nagyjából 10 percig vérzést tapasztalt „odalent” szex után, nem nagyon foglalkozott a dologgal. Azonban amikor ez másodszorra, aztán pedig harmadszorra is megismétlődött, orvoshoz fordult a problémával.

Az első vizsgálat után az eredményei negatívak lettek, az orvosok arra gyanakodtak, hogy valamilyen fertőzés okozhatja a vérzést, és antibiotikumot írtak fel neki. Azonban a vérzés akkor sem maradt abba, amikor befejezte a gyógyszeres kúrát. Sőt, egyre jobban fájt a dereka és rendkívül fáradtnak érezte magát. Ezután elment egy másik klinikára, ahol II B stádiumú méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, ami azt jelenti, hogy a rák a méhnyakról már a közeli szövetekre is átterjedt.

„Sok jóindulatú oka is lehet annak, hogy vérzést tapasztalsz szex közben vagy szex után, de mindenképp konzultálni kell róla az orvossal” - mondja Dr. Diana Pearre, a kaliforniai Providence Saint Joseph Medical Center nőgyógyász onkológusa.

2. Zavaros menstruációs ciklus

A menstruáció minden hónapban más és más lehet - néha rövid és görcsmentes, néha pedig hosszú és fájdalmas. Azonban ha a menopauza után vagy két menstruáció között vérzel, továbbá ha a menstruáció alatt erősen vérzel - 1-2 óránként cserélned kell a tampont vagy a betétet -, az akár a méhnyakrák jele is lehet.

Dr. Avila szerint fontos, hogy odafigyelj arra, hogy erősödik-e a vérzésed. Jó párszor volt rá példa, hogy a páciensei erősebb vérzésre panaszkodtak, és azt gondolták, valamilyen életmódbeli változás lehet érte a felelős, azonban kiderült, hogy méhnyakrákjuk van. „Ha bármilyen kóros vérzést tapasztalsz, fontos, hogy elmenj egy vizsgálatra.” – írja a lap.

3. Köztes vérzés

Az egyik legjellemzőbb tünet a menstruáción kívül tapasztalt köztes, pecsételő vérzés. Szakemberek szerint ezt mindig komolyan kell venni, ugyanis nem csak hormonális problémára, hanem komoly nőgyógyászati zavarokra is felhívhatja a figyelmet, köztük méhnyakrákra is. Sokan az első köztes vérzést szexuális együttlét alkalmával észlelik, az is előfordul, hogy az ez egyetlen jel, ami a rákra utal – írtuk korábban.

2. Alhasi fájdalom 

A nők életének kellemetlen, de természetes velejárója, hogy időnként hasi görcsök jelentkeznek. Ez rendszerint a menstruációt megelőző időszakban lép fel vagy a vérzés első pár napján. Sokan megérzik, ha ovulálnak, mert ez a folyamat is egy jellegzetes feszítő érzéssel járhat együtt. Aggodalomra adhat okot, ha az alhasi görcsök máskor is jelentkeznek, nagyon erősek és a megszokottnál nagyobb mennyiségű vérzés kíséri menstruáció során. Az erős fájdalmat olyan nőgyógyászati problémák is okozhatják, mint az endometriózis, ciszta, kismedencei gyulladás, intim fertőzés vagy méhnyakrák.

 

4. Kellemetlen hüvelyi folyás

A nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a hüvelyi folyás szinte minden esetben valamilyen fertőzés következménye, főleg, ha az kellemetlen szagú, nem áttetsző színű, illetve, ha viszketés, égő érzés, gyakoribb vizelési inger kíséri. Méhnyak rosszindulatú daganata esetén a folyás bűzös,  barnás, esetleg vérfoltok is fellelhetőek benne –  mondta Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ a nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Az éves szűrés elsődleges lényege a megelőzés. Szakemberek szerint ha valaki a fentebb említett tüneteket tapasztalja magán, fontos, hogy mielőbb vegyen részt méhnyakrák szűrésen, mert életet menthet a korai diagnózis. 

(Kiemelt kép: Science Photo Library / AFP)