Ilyen terméket vásárolt? Ne fogyassza el, súlyos mérgezést kaphat tőle

Szalmonellabaktérium gyanúja merült fel egy népszerű termékkel kapcsolatban, akár súlyos mérgezést is kaphat, aki fogyaszt belőle.

2025. április 15., 12:16

Szerző:

A Real Nature Kft. visszahívja egyik humuszát, miután szalmonellabaktérium gyanúja merült fel a termékkel kapcsolatban – adta hírül az Index. A lap azt írja, a cég együttműködik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatósággal (NÉBIH), és megkezdte a veszélyes tételek kivonását a boltok polcairól. A visszahívás a Real Nature Trio Hummus Keleti 210 g termékre vonatkozik, az alábbi adatokkal:

Fogyaszthatósági idő: 2025.04.16. – LOT-szám: 070
Fogyaszthatósági idő: 2025.05.01. – LOT-szám: 085
Fogyaszthatósági idő: 2025.05.14. – LOT-szám: 098

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság arra kéri azokat, akik vásároltak a fenti termékek bármelyikéből, hogy ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol a teljes vételárat visszatérítik.

Ilyen veszélyei vannak a szalmonellának

Korábban a 168.hu is többször beszámolt arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a lejárati időn túl elfogyasztott vagy éppen a szalmonellával fertőzött ételeknek. Vannak különösen kockázatos élelmiszerek, ilyen például a füstölt lazac, a tojás vagy éppen a krémsajtok. Ha valaki ezeket már akkor eszi meg, amikor lejártak, kockáztatja az egészségét.

A szalmonella jellemző tünetei közé tartozik a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetekben pedig a hőemelkedés, levertség, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes marad. A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 1-2 nappal jelentkeznek, de az is előfordulhat, hogy hosszabb a lappangási idő. A betegség lefolyása, súlyosság és időtartama változó lehet. A szalmonella különösen veszélyes lehet az idősekre, gyermekekre, illetve azokra, akiknek valamilyen egyéb betegség miatt legyengült az immunrendszerük.

Ezt tegye otthon, hogy elkerülje a szalmonellát!

A szalmonella elleni biztonság növelése érdekében számos óvintézkedést tehetünk az otthonunkban. Ennek egyik legjobb módja, ha felcímkézzük az ételeket a tárolás dátumával a hűtőnkben. Ha kétségeink vannak egy étel fogyaszthatóságával kapcsolatban, akkor pedig inkább dobjuk ki, mivel az egészségünk fontosabb, mint az élelmiszerpazarlás elkerülése. Az élelmiszer-visszahívásokat is komolyan kell venni, és az érintett termékeket azonnal el kell távolítani otthonunkból.

A hűtőszekrény rendszeres tisztítása és karbantartása szintén elengedhetetlen a biztonságos élelmiszertárolás érdekében. A polcokat és fiókokat rendszeresen mossuk ki meleg, szappanos vízzel, és töröljük szárazra. Kerüljük a hűtő túlzsúfolását, hogy a hideg levegő szabadon áramolhasson, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet minden élelmiszer számára. A hűtő ajtaját csak a szükséges ideig tartsuk nyitva, hogy minimalizáljuk a hőmérséklet-ingadozást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Wassily Kandark / Pexels)