Itt tartja a tojást? Felejtse el, az élete múlhat rajta
Akár komoly egészségügyi problémánk is származhat abból, ha rosszul tároljuk a tojást.
Noha a tojás biztonságos elhelyezése az otthonunkban már évek óta vita tárgya, szerencsére nem kell tovább görcsölnünk ezen a problémán. Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatala (FSA) ugyanis pontot tett az események végére, amikor kiadta a figyelmeztetést, hogy ha fontos az egészségünk, akkor mindig a hűtőt válasszuk a tojás tárolására. Az okok pedig sokkal komolyabbak, mint gondolnánk – írja a promotions.hu.
A brit élelmiszerbiztonsági hivatal megjegyezte, bár sok háztartásban természetes, hogy a tojásokat a szekrényben tartják, aki így tesz, az növeli a szalmonella fertőzés kockázatát a szervezetében. A konyhaszekrényben tárolt tojások hőmérséklete ugyanis gyakran ingadozik, ami kondenzációt okozhat a tojás felületén, ezzel kedvezve a szalmonella-baktériumok bejutásának a tojás héján keresztül. A hűtőben tartott tojásoknál ugyanakkor elkerülhető a veszélyes baktériumok szaporodása, és a frissességüket is tovább megőrzik.
Szarvashibák a tojás tárolása körül
Ahogyan azt korábban megírtuk, a hétköznapokban nagyon sok szarvashibát elkövethetünk a tojásaink tárolása körül. Sokan például rutinszerűen megmossák a tojást azt követően, hogy hazahozták a boltból vagy a piacról, azzal a felütéssel, hogy akkor eltávolítják róla az esetleges szennyeződéseket. Valójában viszont ez egy nagyon rossz gyakorlat, ugyanis a tojás héján található természetes védőréteg, az ún. kutikula megakadályozza azt, hogy a baktériumok bejussanak a héj belsejébe. Ha viszont ezt a réteget lemossuk, akkor a tojás sérülékeny lesz a szennyeződésekkel szemben, pláne ha a hűtőbe tesszük, ahol nedvesség jelenik meg aztán a felületén. A tojásokat éppen ezért csakis és kizárólag a felhasználás előtt kell megmosni.
A tárolás kapcsán fontos, hogy a tojásokat elkülönítsük a többi élelmiszertől, főleg a nyers húsoktól, így elkerülhető a keresztszennyeződés. Emellett nagyon lényeges, hogy figyeljük a tojás lejárati idejére is, a feltüntetett dátumon túl már ne használjuk fel őket. Bár a hűtőszekrényben tárolva tovább megőrizheti a frissességét, de ha túl régi a tojás, akkor fennállhat a szalmonellafertőzés veszélye. A szalmonella jellemző tünetei között szerepel a hasmenés, a hányás, a magas láz, valamint a levertség, egyes esetekben pedig tünetmentes is lehet a betegség. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek. A lejárt tojást egyébként könnyű azonosítani, ha ugyanis a vízben lebeg, akkor az azt jelenti, hogy rothadásnak indult, és potenciálisan veszélyes.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)