Szarvashibák, amit a legtöbben elkövetnek a tojás tárolása során

Most kiderül, meg kell-e mosni a tojást a tárolás előtt. 

2024. november 8., 13:51

Szerző:

A tojás gyakorlatilag egy olyan alapélelmiszer, ami szinte minden háztartásban fellelhető. Amellett, hogy önmagában is kifejezetten sokoldalú – hiszen készíthető belőle rántotta, tükör tojás, főtt tojás, lágy tojás vagy buggyantott tojás – számos egyéb étel vagy sütemény alapanyagául is szolgál. A felhasználása tekintetében viszont sokan elkövetnek bizonyos hibákat, főleg a tárolás tekintetében – írja a Hóvége

Meg kell mosni a tárolás előtt? 

Sokan rutinszerűen megmossák a tojást azt követően, hogy hazahozták a boltból vagy a piacról, azzal a felütéssel, hogy akkor eltávolítják róla az esetleges szennyeződéseket. Valójában viszont ez egy nagyon rossz gyakorlat, ugyanis a tojás héján található természetes védőréteg, az ún. kutikula megakadályozza azt, hogy a baktériumok bejussanak a héj belsejébe. Ha viszont ezt a réteget lemossuk, akkor a tojás sérülékeny lesz a szennyeződésekkel szemben, pláne ha a hűtőbe tesszük, ahol nedvesség jelenik meg aztán a felületén. A tojásokat éppen ezért csakis és kizárólag a felhasználás előtt kell megmosni.

Tojás a hűtőajtóban 

Nem ritka jelenség, hogy a tojást a hűtőajtóban tárolják. Ez persze nagyon kényelmes módszer lehet, azonban sajnos nem túl jó megoldás. A hűtőajtó folyamatos nyitása miatt a hőmérséklet ezen a ponton mindig ingadozik, ez pedig nem ideális környezet a tojás biztonságos tárolásához. A hőmérséklet változása ugyanis elősegítheti a baktériumok szaporodását, ami miatt romolhat a tojás minősége. A tojásokat 0-5 fok között érdemes tárolni, lehetőség szerint az eredeti dobozukban. 

Nem mindegy, hova tesszük a hűtőben

A tárolás kapcsán fontos, hogy a tojásokat elkülönítsük a többi élelmiszertől, főleg a nyert húsoktól, így elkerülhető a keresztszennyeződés. Emellett nagyon lényeges, hogy figyeljük a tojás lejárati idejére is, a feltüntetett dátumon túl már ne használjuk fel őket. A tojás ugyanis gyakori ételmérgezési. Bár a hűtőszekrényben tárolva tovább megőrizheti a frissességét, de ha túl régi a tojás, akkor fennállhat a szalmonellafertőzés veszélye. A szalmonella jellemző tünetei között szerepel a hasmenés, a hányás, a magas láz, valamint a levertség, egyes esetekben pedig tünetmentes is lehet a betegség. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek. A lejárt tojást egyébként könnyű azonosítani, ha ugyanis a vízben lebeg, akkor az azt jelenti, hogy rothadásnak indult, és potenciálisan veszélyes. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)