Ne dobja ki a tojáshéjat, csodát tesz a kertben

A tojáshéj jó szolgálatot tehet a kertben. 

2024. augusztus 16., 09:50

Szerző:

A tojáshéjról ismert, hogy nagy mennyiségű kalciumot és egyéb tápanyagokat tartalmaz, így a legtöbb növény számára előnyös. Egy tipikus tojáshéjban jellemzően 2 grammnyi kalcium található, illetve kis mennyiségben van még benne foszfor, magnézium, kálium, cink, vas és mangán is. Növényi táplálékként éppen ezért tökéletes a mészkedvelő növényeknek, úgy mint a káposztafélék, ugyanakkor a savkedvelő növények esetén nem ajánlott a használata. 

Mehet a komposztba 

A tojáshéj növények javára történő felhasználásának legegyszerűbb módja, ha komposztálják.  Mielőtt a tojáshéjat hozzáadná a komposztládához ajánlatos vízzel leöblíteni, mert a héjon belül maradt tojásfehérje maradványok vonzzák a vadon élő állatokat, például a patkányokat. Ha ez megvan, akkor pedig javasolt minél apróbb szemcsékre zúzni, ezután mehet is a komposztba. 

Extra kalcium  

Bizonyos növények különösen magas kalciumszükséglettel rendelkeznek, így nagyobb valószínűséggel profitálnak a tojáshéjak felhasználásából, különösen azért, mert ez segíthet elkerülni bizonyos problémákat. A kalciumhiány például olyan rendellenességeket okoz, mint a virágvégi rothadás – ez a paradicsom esetében sokszor előfordul – ami sötétbarna foltok kísérétében mutatkozik meg a gyümölcsökön. A tojáshéj tápanyag gazdagsága jót tehet a burgonyának, az uborkának, a paprikának, a cukkininak és a töknek, a savkedvelő növények esetében, úgy mint az áfonya viszont nem jó ötlet az alkalmazása – írja a Gardeners World. 

Nem várt következmény

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a simán a törött tojáshéjat hozzá lehet-e adni a talajhoz. Nos, a szakértők azt javasolják, hogy ezt ne tegye, főleg a piszkosan hagyott tojáshéjat ne szórja szét a kertben, mert nem várt következményei lehetnek. A koszos tojáshéj ugyanis bevonzhatja a kártevőket, a táplálékot kereső rágcsálókat és rovarokat. Ahogyan azt már fentebb is említettük, a tojáshéjat célszerű a kertben való felhasználás előtt megtiszítani, viszont önmagában szétszórva nem sok tápanyagot nyújt a talajnak, éppen ezért okosabb, ha a már említett módon a komposzthoz kerül. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)