5 egyszerű mód a vízfogyasztás csökkentésére

A víz olyan dolog, ami nélkül nem lehet élni, ugyanakkor a felesleges fogyasztását vissza lehet szorítani. 

2024. július 25., 14:58

Szerző:

Nem, természetesen nem arra gondolunk, hogy akkor mostantól álljon neki kevesebb folyadékot bevinni a szervezetébe. Valójában arról van szó, hogy napi szinten több liter vizet használunk el feleslegesen a háztartásban. Összeállításunkban viszont most mutatunk néhány nagyszerű módszert, amikkel egyszerűen korlátozhatja a vízfogyasztást, miközben óvja a környezetet és a pénztárcáját is. 

Csak akkor folyjon a víz, ha tényleg szükséges 

Általános szabály, hogy a vizet minden olyan esetben zárja el, amikor nem használja. Szóval célszerű nem folyatni fogmosás vagy éppen borotválkozás közben sem. A kutatások azt mutatják, hogy egyetlen nap alatt, a csap rendszeres elzárásával mintegy 5 liter vizet lehet megtakarítani. 

Csak akkor indítsa el a mosogatógépet, ha megtelt 

A mosogatógép közel 80 százalékkal kevesebb vizet használ, mintha kézzel mosogatna, viszont csak akkor spórolhat vele, ha takarékosan használja. Vagyis ez azt jelenti, hogy csak akkor kapcsolja be, ha teljesen fel van töltve edényekkel, napi többször elindítani félig üresen haszontalan és pénzkidobás. Ugyanez igaz a mosógépre is, csak akkor mossa ki a ruhákat, ha megtelt a dob. 

Újrahasznosítás 

Ha kerti vagy cserepes növényei vannak, akkor jó ötlet lehet újrahasznosított vizet alkalmazni. Mondjuk mossa meg a gyümölcsöket vagy zöldséget gy nagyobb, vízzel megtöltött edényben, a vizet pedig ne öntse ki, használja fel újra a locsoláshoz. Amennyiben rendelkezik klímával és van lehetősége összegyűjteni a kondenzvizet, akkor tegye meg, a locsoláshoz az is kiváló. Sőt, akár az esővizet is összegyűjtheti, a virágok öntözésére szintén kiváló, de autótisztításhoz is ideális. 

Fürdés helyett zuhany 

Persze tudjuk, hogy néha nagyon jó érzés elterülni egy nagy kád vízben, amivel nincs is semmi baj. Viszont, ha a spórolás a cél, akkor lehetőség szerint inkább a rövid zuhanyzásokat részesítse előnyben. A zuhanyzás során ugyanis átlagosan feleannyi vizet használ el, mintha csurig tölteni a kádat. 

A csapok rögzítése 

Talán nem is gondolná, de egy éppen csak csöpögő csap miatt évente akár 6000 liter víz mehet a levesbe. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb ellenőrizze a tömítéseket, ha pedig valahol csöpög cserélje ki minél előbb, írja a City Magazine.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.