Így érdemes öntözni a növényeket kánikula idején

Bár bizonyos növények jól tűrik a meleget, a kánikula alatt is szükségük van vízre – de nem mindegy, mikor és hogyan jutnak hozzá.

2024. július 12., 16:14

Szerző:

Az öntözésről a kánikula alatt sem szabad megfeledkezni, de érdemes betartani néhány szabályt ezzel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a Házipatika a Nébih tájékoztatására hivatkozva.

Számos tévhit terjedt el azzal kapcsolatban, hogy a locsolás árthat a kerti növényeknek, míg mások szerint a hőségben csak a folyamatos öntözés segíthet a túlélésben, és a szárazság a virágok legnagyobb ellensége.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igyekezett segítséget nyújtani a hobbikertészeknek és mindenkinek, aki szeretné biztonságban tudni a növényeit a hőségriadó idején is, így megosztottak néhány információt ezzel kapcsolatban. A legfontosabb tudnivaló, hogy a vízre természetesen ilyenkor is szükségük van a növényeknek, de a nyári öntözés szabályait érdemes mindenkinek betartania.

A kánikula a növényeket is megviseli

Minden élőlény számára kihívást jelent az extrém hőség, és bár sokféle szárazságtűrő növény is megél hazánkban, a vízre a nagy melegben is szükségük van – legalább kis mennyiségben.

Az öntözés nem árt a növényeknek (bár az ivóvízhiány megelőzése érdekében bizonyos településeken átmenetileg korlátozhatják azt), ám ehhez el kell sajátítani a megfelelő módszereket, mert adott esetben hatalmas károkat és a növények pusztulását is okozhatja.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a leggyakoribb hiba a hirtelen, rövid ideig tartó, nagy mennyiségű és túl hideg vízzel történő locsolás, amely gyakorlatilag sokkolja a növényeket.

Ami ennél nagyobb problémát okoz, az a nappali öntözés, ugyanis a vízcseppek begyűjtik a napsugarakat, ez pedig megégetheti a leveleket: ezek barna vagy sárga égési foltokként jelentkeznek. Akik úgy gondolják, hogy nyáron tilos locsolni, erre a jelenségre hivatkoznak, pedig ez könnyen kiküszöbölhető azzal, ha az öntözést mindenki az esti órákra időzíti. Így ugyanis a növényeknek az éjszaka folyamán van idejük felszívni a vizet, a levelek pedig reggelig megszáradnak.

Érdemes elkerülni a hirtelen, nagy mennyiségű víz lezúdítását, mivel a növények inkább az esőre hasonlító, cseppszerű öntözést tolerálják. Az öntözőrendszerek is ezt a módszert alkalmazzák, így pedig a növények is sokkal hatékonyabban képesek felszívni a vizet, mint az egyetlen pontra kiöntött, nagy mennyiségű folyadékot.

A víz hőmérséklete ideális esetben 22-28 Celsius-fokos, ennél hidegebb víz már negatívan hathat a növényekre, amelyek így elgyengülhetnek és kevésbé lesznek ellenállóak, ezért ezt érdemes elkerülni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Mikor az ember egy kellemes nyári estén a lenyugvó nap fényében gyönyörködne a kertben, vagy a dolgos hétköznapok fáradalmait pihenné ki, ott zümmög a kis láthatatlan ünneprontó szúnyog a füle mellett, mintha a csípést egy pszichikai hadjárat előzné meg. A szúnyog tudatja, már kipécézett magának, és hamarosan a vérünket veszi. De vajon miért zümmög a szúnyog a fül körül?