Így védd a növényeket a napfénytől

A napfény elleni védelem a növények esetén is fontos. 

2024. június 21., 17:39

Szerző:

Akármilyen furcsán hangzik, a növények is le tudnak égni, ezért különösen fontos nyáron az ő védelmükről is gondoskodni – írja a femcafe. A növényi napégés, más néven napkárosodás, az intenzív napfény és UV sugárzás hatására következik be, és komoly károkat okozhat a növényekben. Túl sok tűző nap esetén felmerülhet a dehidratáció veszélye is, mivel a napsugárzás fokozza a vízpárolgást a növények levelein keresztül. Ez kiszárítja a talajt és a növények gyökereit, ami komoly stresszt jelent a virágok számára. 

A napégés jelei könnyen felismerhetők. Ha a növény levelei sárgulnak, barnulnak vagy fehérednek, különösen a leginkább napnak kitett területeken, akkor valószínűleg napégés áldozata lett. Emellett száraz, elhalt foltok is megjelenhetnek a leveleken, és a szélek, valamint a csúcsok elhalhatnak és barnulhatnak. Súlyos esetekben pedig a levelek is lehullhatnak.  A hosszantartó erős napfény emellett károsíthatja a növények sejtjeit és struktúráit, csökkentve ezzel azok egészségét és növekedését.

Így kerülhető el a növények leégése

A napégés leginkább azokra a növényekre veszélyes, amelyek árnyékban nőttek, és hirtelen teljes napfénynek vannak kitéve. Ezért fontos, hogy a növényeket fokozatosan szoktassa hozzá az erősebb fényviszonyokhoz. Előbb csupán néhány órányi közvetlen napsütést kapjanak, majd lassan egyre több időre kerülhetnek ki a napfényre. A megfelelő öntözés is nagyon fontos, mivel a jól hidratált növények jobban ellenállnak a napégésnek. A víz ugyanis segít fenntartani a levelek és a szárak egészségét. Mivel a forró nyári napokon a víz gyorsabban elpárolog, így ilyenkor gyakrabban kell öntözni a növényeket. Az optimális öntözési időpontok a korai reggel vagy a késő délután, amikor a nap már nem olyan erős.

Ha különösen érzékeny növényei vannak, érdemes lehet növényi árnyékolókat vagy árnyékoló hálókat használni. Ezek az eszközök segíthetnek csökkenteni a közvetlen napfény intenzitását, anélkül, hogy teljesen megvonnák a fényt a növényektől. A kertbe ültetett virágok esetén, részint árnyékos helyre ültesse őket. Így csökkenti a napsugárzás intenzitását és minimalizálja a káros hatásokat – ajánlja az agraroldal. A mulcs réteg kialakítása a virágok körül pedig segít megőrizni a talaj nedvességét, és csökkenti a vízpárolgást a növények környezetében. Egyúttal segít megvédeni a gyökereket a kiszáradástól és a napsugárzás okozta stressztől.

(Kép forrása: Pixabay)