Virágzó növények, amelyek az árnyékos zugokat is pompásan díszítik

A kert árnyékos részei még a tapasztalt kertészeknek is nagy kihívást jelentenek, hiszen a legtöbb növény nehezen tolerálja a tartós árnyékot. Most olyan virágzó, árnyéktűrő növényeket mutatunk, amelyek feldobják a kert árnyékba borult részeit is.

2024. március 29., 12:21

Szerző:

A kert árnyékos részeit általában zöldekkel fedjük, mert a virágzó növényfajták nem szeretik az árnyékot. Mostani összeállításunkban olyan árnyéktűrő növényeket mutatunk, amelyek pompásan virágoznak árnyékban is.

Árvácska

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) kétéves növény. Tavasszal különösen szép, nagy virágai miatt, amelyek hófehértől a sárgán át az élénk ibolyáig terjednek. Könnyed természete miatt az árvácska a kedvencévé is válhat – nem igényel különösebb figyelmet, ha a megfelelő helyre ültetik. Az árvácskák az enyhe árnyékot kedvelik, ha túl sok napfénynek teszik ki, gyorsan elszáradnak, ezért tökéletesek árnyékos helyekre is.

Az árvácska ehető, ízük enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják őket egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

Lobélia


A lobélia (Lobelia erinus), más néven szegélyes vagy zárólobelia, az utóbbi években kedvelt erkélyvirággá vált. A legjobban az árnyékos területeken nő. Májustól októberig a lobelia rengeteg mély „igazi kék” és néha fehér virággal virágzik. Ez az árnyéktűrő növény csodálatosan néz ki függőkosarakba ültetve vagy magasabb növények mellett.

Fukszia


A fukszia talán az árnyékkedvelő növények királynője és kedvenc erkélynövénye – írja az Agrároldal. A sziklakertekben leginkább otthonosan érezhető kis Fuchsia procumbenstől a pompás, csaknem tíz méter magas fává növő Fuchsia excorticatáig ez az árnyékkedvelő virág megjelenésében fajtól függően igen eltérő. Minden fajta rendelkezik azonban a fuksziára jellemző kecses harangvirággal. A fukszia virágai gyakran kéttónusúak, sokféle árnyalattal rendelkeznek, és minden ágon több százan jelenhetnek meg. A közhiedelemmel ellentétben a fukszia nem szigorúan árnyékos növények. Egyes fuksziafajták elviselik a napfényt, amíg környezetük és gondozásuk alkalmazkodik hozzá. Alapszabály, hogy a fukszia számára a legjobb hely az árnyékban van.

 Fotó: Andhoj via Pixabay

Orvosi tüdőfű


A tüdőfű (Pulmonaria) vagy Szűz Mária könnye gyönyörű virágaival és dekoratív leveleivel elvarázsol majd nem csak téged, hanem kertedet is. Maximum 30 centiméteres magasságával ez az apró növény tökéletesen illeszkedik az árnyékos kerti ágyásokhoz. A tüdőfű lombos fák vagy cserjék alatt virágzik, ahol kora tavasszal elegendő fényt kap a virágokhoz, nyáron pedig védve van a napfénytől. A tüdőfű túléli az állandó árnyékot, bár lehet, hogy nem virágzik jól. Rügyei az elsők között nyílnak márciustól májusig, harang alakú virágai lehetnek pirosak, ibolyaszínek, kékek, esetenként fehérek is. Egyes fajtáknak még színváltoztató virágai is vannak! A tüdőfű virágzás után is gyönyörű, fehér foltos és ezüstös leveleket ad.

Dohányosoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert segíti a káros szenvedélytől terhelt tüdőt tisztulni!

 

 

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.