Ezért veszélyes a hőguta, így lehet felismerni a jeleit

Akár életveszélyes állapotot is előidézhet a hőguta, ha nem ismerik fel időben.

2024. július 10., 11:21

Szerző:

Hőségriadó idején az egészségügyi kockázatokat is szem előtt kell tartani, ezek közé tartozik a hőguta is – hívta fel a figyelmet a Házipatika.

A hőguta egy súlyos tünetekkel járó állapot, melyet gyakorlatilag a test túlhevülése idéz elő. A legforróbb nyári napokon a test felmelegszik, és nem képes akkora hőt leadni, mint az szükséges lenne, hiszen a külső hőmérséklet is rendkívül magas, ez pedig akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

A szervezet normál hőmérséklete 32-33 fok, ám amikor nyáron ennél magasabb a hőmérséklet, akkor természetesen a bőr is elkezd felmelegedni. Ha eléri a 40,5 fokot, már sejtkárosodással és a hőszabályozó központ károsodásával kell számolni, ettől válik a hőguta rendkívül veszélyessé.

A kockázatot fokozhatja, ha valaki a legnagyobb hőségriadó idején is kemény fizikai munkát végez a szabadban, legyen az egy edzés vagy egy nagyobb erőkifejtéssel járó munkafolyamat. Természetesen a test igyekszik védekezni a hőség ellen, ezért fokozott verejtékezés következik be, de ez további problémákhoz vezethet.

A hőguta kezelése

Azzal, hogy a szervezet megpróbálja lehűteni magát, jelentős plusz terhet ró a szívre és nagy mennyiségű energiát veszít, ami szokatlan mértékű fáradtságot eredményez, ez intő jel lehet.

Azzal, hogy ilyenkor erőteljesebbé válik a verejtékezés, rengeteg folyadék és nátrium ürül a szervezetből, ami felboríthatja az egész test működését. Ezt sós vízzel, illetve tea fogyasztásával lehet és kell is egyensúlyozni.

A tünetek gyors felismerése életmentő, ugyanis ha a beteg nem kap segítséget, és nem sikerül lehűteni a testhőmérsékletét, abba akár bele is halhat. A hőguta legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a szapora pulzus, a nehézlégzés, a szédülés, a fejfájás, a hányinger, esetenként izomgörcsök, a bőr pedig forróvá válik. Előrehaladott állapotban a betegnél akár eszméletvesztés is bekövetkezhet.

Fontos, hogy ilyen esetben a bajba jutott személy elsősegélyhez jusson. Ha a tűző napon tartózkodott, akkor az az elsődleges, hogy egy hűvös, árnyékos helyre kerüljön, majd le kell fektetni, a fejet magasan kell tartani, és borogatást helyezni a homlokra.

A test hűtése langyos vízzel történhet, a borogatásra testszerte szükség lehet. Ha a beteg nem vesztette el az eszméletét, akkor hűs folyadék fogyasztása is sokat segíthet, és az is, ha legyezik a bőrét, amíg az veszít a hőmérsékletéből.

A fenti intézkedések nélkülözhetetlenek, de az orvosi ellátást nem helyettesítik, erre minden esetben szükség van, és súlyos esetben akár a kórházi kezelés is indokolt. A szakemberek azt javasolják, hogy a hőguta elkerülése érdekében a legforróbb napokon senki ne végezzen komoly fizikai munkát a szabadban, kerülje a tűző napot, hűtse a testét, és fogyasszon minél több folyadékot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)