A napszúrásnak komoly szövődményei lehetnek

Mutatjuk, hogy mire vigyázzon, hogy elkerülje a napszúrás szövödményeit, amelyek akár életveszélyes állapotot is okozhatnak.

2024. június 18., 13:00

Szerző:

Napszúrásról akkor beszélünk, amikor napfénynek kitett hajas vagy haj nélküli fejbőr felhevül, az emiatti hőhatás pedig izgalomba hozza az agyhártyát – írja a Házipatika. Mivel a napszúrás skálája nagyon széles, az egyéni érzékenység különböző, orvoshoz pedig nem mindenki megy el, a napszúrás gyakoriságáról nincsenek adatok. Egyedül azt tudjuk, hogy gyerekek és idősek gyakrabban lesznek érintettek. Ennek oka az, hogy esetükben a haj gyengébb védelmet jelent a nap hőhatásával szemben. Ugyanez igaz a kopaszodó vagy kopasz emberekre is, akik körében szintén gyakoribb a napszúrás.

A napszúrás okai

Napszúrás akkor alakul ki, ha valaki fedetlen fővel hosszabb ideig napon tartózkodik. Gondoljunk csak arra, amikor valaki napozás közben elalszik a strandon, esetleg hosszabb ideig napon dolgoznik. Ezekben az esetekben a konkrét kiváltó ok a közvetlenül az egyébként vékony koponyacsont alatt található kemény, illetve lágy agyhártya felhevülése. A hőhatás irritálja és hozza steril gyulladásba az agyhártyákat.

A napszúrás kialakulásának valószínűsége egyértelműen függ attól, hogy valaki mennyi ideig van kitéve a hőhatásnak, illetve hogy maga a napsugárzás milyen erősségű. Ha nagyon erős, akkor délelőtt 11 és délután 3 óra között akkor is kialakulhat napszúrás, ha valaki vékony kalapot visel. A napszúrás kockázatát leginkább az növeli, hogy az érintettek nincsenek tisztában a direkt napsugárzás veszélyével, nem mennek árnyékba, nem isznak elég folyadékot.

A napszúrás tünetei

A legfőbb tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés, a rossz közérzet. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet, még súlyosabb állapotokban akár kóma is kialakulhat. Az, hogy a tünetek kinél mennyire súlyosak, egyrészt függ az egyéni adottságoktól, másrészt pedig attól, hogy mekkora hőterhelés érte az illetőt.

A napszúrást nem szabad összetéveszteni a hőgutával

Maga a napszúrás 24 órán belül elmúlik, panaszokat csak addig okoz. Ha az érintettek fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat, nem teszik ki magukat hő hatásának és borogatják a fejüket, de panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem egyéb problémáról, például hőgutáról lehet szó. Utóbbi már sürgősségi állapotot jelent a hőkimerüléssel együtt, amely kórformák azonnali kórházi kezelést igényelnek Ennek oka, hogy míg a napszúrás reverzibilis folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés magától nem múlik el. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

A napszúrás szövődményei életveszélyes állapotot is okozhatnak

Direkt szövődményként a napszúráson túlmutató hőgutát és a súlyos agyhártya-károsodást lehet kiemelni. Kocsiban hagyott csecsemőknél a következmények még súlyosabbak lehetnek: ilyenkor súlyos agyi károsodás is kialakulhat, ami életveszélyes állapotot, akár halált is okozhat. Indirekt szövődmény a hányás miatti kiszáradás, só- és vízvesztés lehet.

A kezeletlen napszúrás és hőguta tehát életveszélyes állapotokat idézhet elő. A hőgutában szenvedők sokkot kaphatnak vagy kómába eshetnek.

A magas testhőmérséklet a következőket okozhatja:

  • Akut légzési distressz szindróma (ARDS).
  • Agykárosodás.
  • Veseelégtelenség.
  • Májelégtelenség.
  • Anyagcsere-diszfunkció.
  • Idegkárosodás.
  • Csökkent véráramlás a szívhez és más keringési problémák.

Így védekezzen a napszúrás ellen

A megelőzést kalap vagy jó fényvisszaverő képességű fejfedő viselése és a haj nedvesítése segíti, illetve eleve az, ha valaki délelőtt 11 és délután 3 között kerüli a direkt napsütést. Kisgyerekre ez idő tájt mindenképpen sapkát kell adni, a naptól pedig amúgy is óvni kell őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)