Így kerülje el a hőgutát a házi kedvencénél

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy háziállatunkkal baj történjen. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon halálhoz vezet – figyelmeztet közleményben az Orpheus Állatvédő Egyesület.

2022. június 25., 13:33

Szerző:

Az egyesület közleménye szerint a nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés érheti a kutya mancsát – írja az Index. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Seres Zoltán egyesületi elnök szerint

gyakran felejtenek a kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) az emberek házi kedvenceket.

Van, hogy élelem és ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is – írják.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a nyári melegben azt javasolja:

  • a nagyobb sétákat kora reggelre és késő délutánra időzítsük, 
  • állatunk mindig szabadon el tudjon húzódni árnyékos helyre, 
  • legyen számára mindig friss ivóvíz biztosítva, 
  • tűző napon, autóban állatot hagyni tilos.


A szervezet szerint ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és ne várjunk el tőle „csúcsteljesítményt”. A lakásban pedig a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. Ha megtörtént a baj, és a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

 

(Kiemelt kép: Kutyák és gazdáik sétálnak a II. Kutyás Critical Mass rendezvényen 2021. Október 9-én Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Ráérünk arra még! Ugye, milyen ismerős ez a kijelentés? A karácsonyi bevásárlással kapcsolatban ez egy rendszeresen felbukkanó reakció. Hiszen hol van az még? Minek ezt túlgondolni? Persze, idegeskedni nem kell, mert ez pont az ünnep lényegét veszi el. Na, de mi a nyugalom kulcsa? Az időben cselekvés! Ami pedig garantáltan nem egy héttel a Szenteste előtt következik be.

Klímaszorongás és COVID-félelem után itt az energiapara – F. Takács István pszichológus szerint teljesen természetes, hogy az emberek ilyen dolgoktól szoronganak és felvetik magukban azt is: mit tegyek, ha nem lesz benzin? A 168.hu a magyar társadalom jelenlegi mentális egészségéről beszélgetett a pszichológussal.

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.