Így kerülje el a hőgutát a házi kedvencénél

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy háziállatunkkal baj történjen. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon halálhoz vezet – figyelmeztet közleményben az Orpheus Állatvédő Egyesület.

2022. június 25., 13:33

Szerző:

Az egyesület közleménye szerint a nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés érheti a kutya mancsát – írja az Index. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Seres Zoltán egyesületi elnök szerint

gyakran felejtenek a kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) az emberek házi kedvenceket.

Van, hogy élelem és ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is – írják.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a nyári melegben azt javasolja:

  • a nagyobb sétákat kora reggelre és késő délutánra időzítsük, 
  • állatunk mindig szabadon el tudjon húzódni árnyékos helyre, 
  • legyen számára mindig friss ivóvíz biztosítva, 
  • tűző napon, autóban állatot hagyni tilos.


A szervezet szerint ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és ne várjunk el tőle „csúcsteljesítményt”. A lakásban pedig a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. Ha megtörtént a baj, és a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

 

(Kiemelt kép: Kutyák és gazdáik sétálnak a II. Kutyás Critical Mass rendezvényen 2021. Október 9-én Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)