Így aludhat jól a kánikula alatt

Kánikula idején éjjel sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, ami igencsak megnehezíti az éjszakai pihenést. De van pár tipp, amit bevethet, ha szeretne a melegben is jól aludni.

2024. július 11., 16:20

Szerző:

A kánikula nemcsak nappal terheli meg a szervezetet, de az éjszakai pihenést is nagyban befolyásolhatja. „A normál alvási ciklus részeként testhőmérsékletünk kora este csökkenni kezd, ez a cirkadián ritmushoz kötődik, amely egyebek között alvásunkat is szabályozza. Amikor lemegy a nap, szemünk érzékeli a fények változását, és a sötétség beindítja a melatonin felszabadulását, fáradtabbnak érezzük magunkat, ellazulunk és jó esetben nemsokára álomba is merülünk” – magyarázta dr. Terray-Horváth Attila, neurológus-szomnológus, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ szakmai vezetője az EgészségKalauznak

„Ha többször felriadunk, mert a külső hőmérséklet megzavar, az alvásaink további fázisait is befolyásolják, gyakorlatilag csökkenthetik a REM-fázisban töltött időt. A sejtek és az immunrendszer regenerációja pedig éppen ekkor zajlik, így az alvásnak ez a része kulcsfontosságú ahhoz, hogy reggel kipihentnek érezzük magunkat. Ha kevesebbet sikerült így aludnunk, akkor előfordulhat, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat reggel, mint amikor lefeküdtünk” – tette hozzá a szakértő. 

Ezek a tippek segíthetnek elaludni kánikula idején

Szerencsére van néhány trükk, ami a mostani nagy melegben is segíthet. Lefekvés előtt optimalizálja a hálószobát a hűvös, kényelmes alvásra. Húzza be időben, akár már reggel a sötétítőfüggönyöket, vagy eressze le a redőnyt, hogy a szoba hűvösebb maradjon még a legforróbb napokon is. Tartózkodjon az esti edzéstől, ami felviheti a pulzusát, és egyúttal megnövelheti a testhőmérsékletét. 

Egy forró fürdő szintén segíthet lehűlnie, akkor a leghatásosabb, ha lefekvés előtt, de nem közvetlenül előtte veszi. Ellenőrizze a matracot és a párnát, mivel a vastag habszivacsból készült matracok hajlamosak elnyelni és felfogni a test hőjét, amitől túlzottan melege lehet. A párnáját is nézze meg, mivel egyes darabok akár hőcsapdák is lehetnek. Ágyneműből válasszon természetes, például lenvászonból vagy pamutból készült darabokat, amik jobb légáteresztést biztosítanak.  Extra tippként pedig elalvás előtt tegye a párnahuzatot kis időre a fagyasztóba, és így tegye a párnára, mikor lefekszik. 

(Kép forrása: Pixabay)