A kipihent ébredés és a jó alvás titka egyszerűbb, mint hinné

Ha sokáig nem tudja kialudni magát, ha rossz minőségű a pihenése, annak súlyos egészségügyi következményei vannak.

2024. június 5., 10:26

Szerző:

A jó alvás az egészség egyik alappillére. Ezt már számos szolgáltató is felismerte, vásárolhatunk kókuszmatracot, memóriahabos matracot, alvássegító illóolaj-koncentrátumot, meditációs zenét, pedig ahhoz, hogy kipihenhessék magukat, és a szervezet el tudja látni a „karbantartó” feladatokat, arra van szükség, hogy néhány szokást bevezessen az életébe, és azokat meg is tartsa – írja az Egészségkalauz.

A jó alvás, kipihent ébredés ezekkel a szokásokkal köszönt be az életünkbe

Azt már szinte mindenki tudja, hogy nem szabad túl későn lefeküdni, és meg kell próbálni azonos időpontban felkelni. Az is lényeges, hogy alvás előtt már készítsük a szervezetünket az esti pihenésre. A számítógépet, laptopot, mobiltelefont alvás előtt egy órával már érdemes kikapcsolni vagy félretenni, ahogy a televízió nézést is tanácsos abbahagyni.

„Fontos még a fekhely, a szoba hőmérséklete és páratartalma, de ami elengedhetetlen a jó alváshoz, az a sötétség. Jól aludni csak teljes sötétségben lehet, ugyanis akkor termelődik az a hormon, a melatonin, ami segíti az alvást" – mondta G. Németh György, a budapesti alvásközpont igazgatója. A csend is alapvető jelentőségű, agyunkat el kell zárni az elalvást nehezítő ingerektől.

A rossz alvásnak súlyos következményei vannak

Ha ezeket a „jó alváshoz" szükséges feltételek betartja valaki, és még így sem sikerül frissen, pihenten ébrednie, akkor javallott szakorvoshoz fordulnia, mert elképzelhető, hogy alvászavarban szenved, amit komolyan kell venni.

G. Németh György hangsúlyozta, az éjszakai alváskor rengeteg minden történik a szervezetben, aminek fontos funkciója van az egészség fenntartásában, és ha ez nem működik jól, vagy egyáltalán nem működik, annak komoly következményei lesznek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)