Elfogyhat az ivóvíz, tilos locsolni egy magyarországi településen

A hőségriadó miatt az ivóvíz biztosítás a legfontosabb.

2024. július 12., 11:02

Szerző:

Komoly probléma alakulhat ki az ivóvíz hiánya miatt a hőségriadó idején, ezért a Pest vármegyében található Nyáregyházán mától tilos a locsolás – adta hírül a Telex.

A település polgármestere által kiadott határozat szerint ma reggel 6 órától a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében a nélkülözhető, vízfogyasztással kapcsolatos tevékenységek tilalom alá esnek. A tiltás elrendelését a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. kezdeményezte, amivel a helyi vezetők is egyetértettek.

A locsolási tilalom sokféle tevékenységet érint, így a lakosságnak tisztában kell lennie azzal, hogy a következő napokban mihez nem használhat vizet. Azon túl, hogy a kertek locsolása most háttérbe szorul, de a rendelet szerint a saját tulajdonú medencék töltése, illetve a kerti zuhanyzók vagy a párakapuk üzemeltetése is tilos.

Az úttestek tisztítása egy időre leáll, az autómosás is várhat most, és a vízközművekből vett víz a közterületi parkok locsolására sem használható. A tilalom minden nap reggel 6 órától este 10 óráig tart, és visszavonásig érvényes, így egyelőre nem egyértelmű, hogy Nyáregyházán meddig tilos ezen tevékenységek végzése.

Az ivóvíz hiánya több helyen is problémát okozhat

Az ivóvízellátás biztosítása a hőségriadó idején több helyen is nagy kihívás elég állítja a szolgáltatót. Mivel az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el, és e hét péntek éjfél helyett kitolta annak határidejét jövő hét csütörtökig, indokoltak a védelmi intézkedések a szakértők szerint.

A szolgáltatók aggódnak, hogy a hőség idején hogyan biztosítható a megfelelő mennyiségű ivóvíz, hiszen a hőségben a megszokottól jóval nagyobb mennyiségű vizet vételez a lakosság, amely a víztározók kiürüléséhez vezethet.

A Duna Menti Regionális Vízmű is veszélyesnek ítélte meg a helyzetet, így nem Nyáregyháza az egyetlen, ahol korlátozást vezetnek be. A Duna Menti Regionális Vízmű biztosítja több Pest vármegyei település ivóvízellátását is, ezek közé tartozik Szentendre, Tahitótfalu, Leányfalu, Acsa, Üröm, Fót, Veresegyház, Budakalász, Solymár, Nagykovácsi, Fót, Gödöllő, Csömör, Mogyoród, Csobánka, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pomáz, Pilisszentkereszt, Pilisszántó, Szada, Pilisszentlászló és Erdőkertes is.

A szolgáltató felhívásában arra kéri a fenti települések lakóit, hogy a következő napokban ne végezzenek olyan, vízfogyasztáshoz köthető tevékenységet, amely nélkülözhető. Ezek közé tartozik például a medencék feltöltése és a növények locsolása is. Mint írják, az időjárás előrejelzések szerint csapadékra nem számíthatnak ezek a települések az elkövetkezendő napokban, a hőségriadó viszont az egész országban érvényben marad. Mindez átmeneti vízhiányt idézhet elő, így az ivóvíz pazarlását minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)