Soha ne dobja ki: 6 elképesztő módszer a kávézacc újrahasznosítására

A kávézacc több fronton is jó szolgálatot tehet. 

2024. július 24., 14:49

Szerző:

Akár hiszi, akár nem, de a kávézacc bizony elképesztően elönyös tulajdonságokkal bír. Ahelyett, hogy kidobná, fedezze fel a csodás erejét, aminek köszönhetően nagyszerű szövetséges lehet a takarításban, kertészkedésben, de akár a testápolásban is. Összeállításunkban most megmutatjuk, mi mindenre is jó az általában kukában landoló kávézacc.

Természetes hámlasztó 

A kávézacc kiválóan alkalmas a bőr ápolására, ugyanis természetes hámlasztóként hat. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, serkenti a vérkeringést. A hatékony használat érdekében keverje össze egy kis kókuszolajjal, majd gyengéden masszírozza a bőrébe zuhanyzás közben. Az eredmény puha, ragyogó és sima bőr. 

Kellemetlen szagok eltávolítása 

Nincs is annál bosszantóbb, amikor kellemetlen szagok áradnak a hűtőszekrényből. Előfordul, hogy a szagok a gondos takarítás után is ott maradnak, ilyenkor jól jöhet néhány praktika. A kávézacc például kiválóan alkalmas a szagok megkötésére, ráadásul semmi extrát nem kell vele csinálnia. Csak tegyen egy tálba a zaccból, majd rakja be a hűtőbe pár órára. A kávé elnyeli a rossz szagokat, a hűtő illata pedig ismét friss és kelelmes lesz. 

Komposztálás 

A kávézacc remek kiegészítője a komposztnak. Adja hozzá más szerves hulladékokhoz, ezzel javítva a komposzt tápértékét, melyet később a kertben remekül fog tudni hasznosítani. 

Edény-és serpenyőtiszító 

Dörzsölő textúrájának köszönhetően a zacc tökéletes a fazekak és serpenyők makacs foltjainak eltávolítására. Dörzsölje át a szennyeződött felületket kevés meleg vízzel és kávézaccal, a végeredmény magáért beszél majd. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a tiszítást vegyszerek bevetése nélkül fogja tudni megoldani. 

Riasztó 

A hangyák, csigák, de még a macskák sem igazán szeretik a kávé szagát. Ha nem szeretné, hogy illetéktelen behatolók dúlják fel a kertjét, akkor szórjon el kávézaccot a megvédeni kívánt növények köré. A betolakodók garantáltan távol maradnak majd. 

Haj növekedésének serkentése 

A kávézacc a haj növekedését is elősegítheti. Hajmosás közben masszírozza a fejbőrébe. A koffein ugyanis serkenti a szőrtüszőket, továbbá javítja a keringést, aminek eredménye a dúsabb, hosszabb, egészségesebb hajkorona, írja a City Magazine. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)