Elképesztő, mit tesz a szervezetünkkel a kávé

Egy új tanulmány szerint a kávé fogyasztása nem csak serkenti a szervezetet, de segíthet a szervezetnek kivédenie egy súlyos betegséget.

2024. június 15., 10:05

Szerző:

Egy új tanulmány pedig újabb összefüggést talált a kávé fogyasztása és a Parkinson-kór kialakulásának kisebb valószínűsége között – írja a ScienceAlert alapján a Magyar Hírlap.

A tanulmányt készítő nemzetközi kutatócsoport 184.024 emberről átlagosan 13 éven keresztül gyűjtött adatokat. A vizsgálat ezek alapján megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét. A több száz Parkinson-kóros emberből álló minta további elemzése során megmérték a koffein elsődleges metabolitjainak, a paraxantin és a teofillin szintjét a vérben. Megállapították, hogy ezek fordított összefüggést mutatnak a Parkinson-kór kialakulásának kockázatával.

Nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a kávé és a Parkinson-kór között, de ez a kutatás a koffeinbevitel biomarkereit is vizsgálta, évekkel a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt. Kiderült, hogy a kávéfogyasztók felső 25 százalékánál negyven százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak kávét, tehát úgy tűnik, hogy a koffeinnel és összetevőivel kapcsolatban van valami, ami védi az emberek agyát. Ennek oka korábbi kutatások alapján az lehet, hogy a koffein az agyban a dopamin áramlását fenn tudja tartani. A Parkinson-kórra pedig jellemző, hogy az agyban csökken a dopamin szintje – írja a lap.

Így lesz isteni a kotyogós kávé – tippek lépésről lépésre

Kávé nélkül nehezen indul a reggel, sokan a klasszikus kotyogós kávéfőző hangjára ébrednek fel igazán, mások más kávéfőzési módszerekre esküsznek. Hogyan lesz igazán finom a kávé, mire figyeljünk, milyen hibákat kerüljünk el? 

Kávé nélkül nehezen indul a reggel – mondják sokan. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?

A jó kávé csomagolása

A kávénak több ellensége is van, ilyen például a napsütés és a nedvesség. Ám a legelső és legnagyobb ellensége az oxigén. A prémiumkávé-gyártók egy speciális módszert alkalmaznak a kávé frissen tartására. Olyan légmentesen záró csomagolást készítenek, amelyen egy egyirányú szelep található.

Ez lehetővé teszi a belül keletkező szén-dioxid távozását, de befelé nem engedi a külső gázok, így akár az oxigén bejutását. A legjobb minőségű kávékat mind ilyen módszerrel csomagolják, vásárláskor a zacskót megnyomva érezhetjük is a kiáramló kávéillatot. Az alacsonyabb árkategóriában sajnos ritka ez a megoldás. 

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Pixabay)

13:06

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.