Íme a gombás kávé, aminek elképesztő a hatása

A kávé sokak számára kötelező reggeli rutin, egyes becslések szerint csak az USA-ban naponta úgy 400 millió csészével fogyasztanak el belőle. 

2024. május 27., 17:37

Szerző:

A túl korai koffein löket, azonban megterhelő lehet a szervezet számára, éppen ezért egyre többen keresnek olyan kávé alternatívákat, amiket nyugodt szívvel lehet fogyasztani, akár már ébredés után is. Ilyen a gombás kivitel is, ami tanulmányok szerint segíthet a stressz enyhítésében, sőt még az energiaszintent is növelheti. 

Na, de mi pontosan a gombás kávé? 

A gyakran a hagyományos kávé egészségesebb opciójaként hirdetett gombakávé adaptogén gombából és kávébabból készült ital. A gombás kávé íze nagyon hasonló a sima kávééhoz, azonban jóval kevesebb koffeint tartalmaz. A szakértők szerint ez azért előnyös, mert a csökkentett koffein bevitel hosszútávon tartósabb energiaszint kialakulásához vezethet, így például nem jön el az úgynevezett délutáni összeomlás, amit a szokásos kávé okozna. A gombakávéban megtalálható gombák egészségügyi előnyök hosszú sora kapcsolódik, ugyanis kutatások szerint nagy szerepet játszahatnak az erős immunrendszer kialakításában, de védhetik az az agy és a szív egészségét is.

Hogyan készül a gombás a kávé? 

A gombás kávét gyógygombák és kávébab kombinálásával állítják elő. A gombákat jellemzően szárítják, majd egy olyan eljárásnak vetik alá, ami segít a jótékony vegyületek elkülönítésében. Ezután hozzáadják a kávévbabhoz, így jöt létre a por alapú keverék, amelyet aztán vízben vagy tejben feloldva lehet fogyasztani. Egyes gombakeverékek más összetevőket is tartalmaznak, hogy fokozzzák az ízt vagy éppen a lehetséges egészségügyi előnyöket. A népszerű márkákban sokszor megtalálható például extrában a kakó, a fahéj vagy éppen a kurkuma. 

Lehetnek mellékhatásai is 

Bár mindezek alapján a gombás kávé igazi szuperitalnak tűnik, de azért nagy mennyiségben ezt sem szabad fogyasztani, még annak dacára sem, hogy jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint a sima kávé. A túl sok koffein ugyanis fejfájást, álmatlanságot, szorongást, szédülést, de kiszáradást is okozhat. Sőt, a gombakávé kapcsán az allergia is felmerülhet, a gombaallergiásoknak például mindenképpen tiltólistás az ital. A gombaallergia tünetei egyébként a csalánkiütés, a gyomorfájdalom, a hányás, a légzési nehézség vagy a mellkasi fájdalom. Szóval, ha bármilyen negatív dolgot tapasztal a gomba kávé elfogyasztása után, inkább ne igyon többet, ha pedig a tünetek túl erősek, mindenképpen forduljon orvoshoz. 

(Forrás: Forbes, Fotó: Freepik)