Termékvisszahívás: Ha ilyen ásványvizet vett az Auchanben, meg ne igya!
Az Auchan önellenőrzése során kiderült, hogy egyes Auchan Tpp Pannon-Aqua ásványvizes palackok mikrobiológiailag szennyezettek. Az ásványvizet nem szabad meginni, elfogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet!
A Pénzcentrum számol be róla, hogy az Auchan Magyarország Kft. és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közösen lépett fel, miután önellenőrzés során a 2026. május 16‑i minőségmegőrzési dátumú, 5999086462947 vonalkóddal rendelkező 2 literes Auchan Tipp Pannon‑Aqua szénsavmentes ásványvíz egyes tételeiben mikrobiológiai szennyeződést találtak: Mivel ezek az egészségre veszélyesek lehetnek, az Auchan kezdeményezte a termékének visszahívását, amelyet a vásárlók visszavihetnek az áruházakba.
Nem szabad elfogyasztani a visszahívott ásványvizet!
Az Auchan Magyarország Kft. az NKFH-val együttműködve saját hatáskörben intézkedett a kifogásolt termék forgalomból történő kivonásáról, valamint a vásárlóktól való visszahívásáról.
A hatóság közlése szerint figyelemmel kísérik a vállalat által tett lépéseket, illetve nyomon követik a visszagyűjtött ásványvizek további kezelését is. Az NKFH egyúttal arra kérte a fogyasztókat, hogy a megadott tételazonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, és vigyék vissza azt bármelyik Auchan áruházba.
Mit jelent, ha egy termékben mikrobiológiai szennyeződést találnak?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint mikrobiológiai szennyeződés akkor alakulhat ki, ha az élelmiszerekben vagy az ivóvízben olyan mikroorganizmusok – például baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták – vannak jelen, amelyek fertőzéseket vagy különböző megbetegedéseket idézhetnek elő.
A mikrobiológiai szennyeződések rendkívül sokféle forrásból származhatnak, és bizonyos élelmiszerek különösen nagy kockázatot jelenthetnek ebből a szempontból.
A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a nyers húsok és halak, amelyek – ha nem megfelelően tárolják vagy kezelik őket – kiváló táptalajt nyújtanak a kórokozók számára. Ezek közül a legismertebbek a Salmonella, a Listeria monocytogenes, a Campylobacter és az E. coli baktériumok.
A tejtermékek esetében főként a nem pasztörizált tej és az abból készült nyers termékek jelenthetnek veszélyt, különösen akkor, ha a hűtési lánc megszakad, vagy a higiéniai szabályokat nem tartják be – ilyen esetekben például a Listeria is elszaporodhat.
A zöldségek és gyümölcsök sem mentesek a kockázattól: ha nem mossák meg alaposan, vagy nem tárolják megfelelően őket, Szalmonella, E. coli vagy akár Norovírus is megmaradhat a felületükön.
A víz pedig az egyik leggyakoribb terjesztő közeg, ha szennyezett: vírusok, baktériumok és paraziták – például a Giardia – is jelen lehetnek benne, amelyek fogyasztása komoly emésztőszervi megbetegedésekhez vezethet.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)