Gordon Ramsay elárulta legféltettebb titkát: így készíti ő a tökéletes tojásrántottát

A skót sztárséf végre megosztotta a tökéletes tojásrántotta receptjét.

2024. augusztus 8., 11:26

Szerző:

Bár sokan úgy gondolják, hogy az övék a legízletesebb tojásrántotta, a valóságban ez nem biztos, hogy így van. Hiszen ez a fogás is olyan, mint a húsleves: ahány ház, annyiféle íz. A következőkben viszont megosztunk egy tuti receptet Gordon Ramsaytől, amit elkészítve biztosan nem nyúlnak mellé a teljesen kezdő szakácsok sem.

Így készül a Ramsay féle tojásrántotta 

Gordon Rasmay a Mirror cikke szerint a rántottát mindig lassú tűzön kell készíteni, különben gumiszerűvé válik. A sztárséf mindig közepes lángon kezdi elkészíteni a tojásokat, ám amint azok sűrűsödni kezdenek, lehúzza a serpenyőt a tűzről. Ezután 20 másodpercig vissza sem teszi, de utána újabb 90 másodpercig közepes hőmérsékleten süti tovább a tojásokat.

Gordon Ramsay szerint a rántottát nem szabad előzetesen sózni, mert a fűszer lebomlik az ételben, nem fogjuk érezni az ízét. Ezért a séf azt tanácsolja, hogy mindig akkor sózzuk, amikor utoljára vesszük le a tűzről a serpenyőt.

A sztárséf további tanácsa, hogy a tojásokat nem muszáj külön feltörni, mehetnek azonnal a serpenyőbe, viszont folyamatosan kevergetni kell őket. A jó tojásrántottát egyenletesen kell sütni, és fontos, hogy készítője legyen türelmes, hogy a végeredmény megfelelően krémes legyen, nem pedig egy gumis massza.

Ha ezzel megvagyunk, úgy a tojásokat vegyük le a tűzről, adjunk hozzá egy kanál tejszínt, vagy tejfölt, hogy megakadályozzuk a rántotta túlfövését. Ezután tálalhatjuk is pirítósra, vagy simám a zöldségek mellé, ez már csak ízlés kérdése.

De kicsoda a tojásmágus Gordon Ramsay?

Gordon Ramsay nevével valószínűleg már mindenki találkozott, ha máshol nem, akkor a televízióban. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a sztárséf Skóciában született, ötéves korában került Angliába. Eleinte futballistának készült, a Glasgow Rangersben játszott. Egy sérülés következtében azonban sportpályafutása megszakadt, és érdeklődése a szállodaipar és a szakácstudományok felé fordult.

Egy átlagosnak mondható vendéglátóipari iskola után Marco Pierre White és Albert Roux mellett tanulta a szakmát. Három évet töltött Franciaországban, ahol Guy Savoy és Joël Robuchon konyháján tanulta tovább a mesterséget. 1993-ban a londoni Aubergine étterem konyhafőnökeként csillogtatta tehetségét, és az étterem három év alatt két Michelin-csillagot is szerzett. 2001-ben a harmadik csillagot is megkapta, de ezt már a Chelseaben nyílt saját éttermével, a Gordon Ramsay-vel.

2007-ben megnyitotta első ír vendéglőjét; a Gordon Ramsay at Powerscourt a Ritz-Carlton Hotelben nyílt meg, Powerscourtben, Írországban.

2008 májusában pedig az első nyugati parti hely is befutott a kaliforniai Los Angelesben. A hollywoodi Sunset Stripen található korábbi Bel-Age Hotelt nemrégiben felújították és átnevezték London West-Hollywoodnak. Akárcsak New York-i vállalkozásánál, a helyet elnevezte Gordon Ramsay at the London West Hollywoodnak. A Konyha Ördöge Egyesült Államokbeli szériájának sok része Dél-Kaliforniában lett rögzítve, remek reklámot csinálva ezzel Gordon Ramsaynek.

(Kiemelt képünkön Gordon Ramsay. Forrás: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.