Ezek az ételek a hosszú élet titkos összetevői

Egy friss brit kutatás alapján nemcsak a flavonoidok mennyisége, de azok változatossága is önállóan csökkenti a halálozás és krónikus betegségek esélyét. Egy színesebb étrend akár 20%-kal is javíthatja az egészségét.

2025. június 10., 15:51

Szerző:

A Nature Food folyóiratban megjelent tanulmány 124 805 brit résztvevőt vizsgált, és arra jutott, hogy nem elég csak minél több flavonoidot fogyasztani, az is számít, hogy azok minél változatosabb forrásból származzanak. A hosszú élet titka a tányéron van.

Színes étrend, hosszú élet

Tény: a legalacsonyabb és legmagasabb változatosságú étrendek összehasonlításakor a legszínesebb étkezésűek14 -al  kevesebb eséllyel lettek betegek, továbbá 10 %-kal csökkent a szív-érrendszeri megbetegedések, 20 %-kal a 2-es típusú cukorbetegség, valamint 8 %-kal a daganatos és légzőszervi panaszok kockázata az esetükben.

A kutatók hangsúlyozzák: a flavonoid-bevitel mennyisége és változatossága egymástól függetlenül befolyásolja a kedvező eredményeket. Tehát a legjobb, ha nemcsak egy típusból fogyasztunk sokat, hanem több flavonoid-típusból közepes vagy nagy mennyiséget.

Érdemes naponta többféle flavonoidforrást beiktatni az étrendbe. Flavonoid található az alábbiakban:

  • Tea (zöld vagy fekete)
  • Bogyós gyümölcsök (áfonya, málna)
  • Alma
  • Narancs
  • Szőlő


Mindezek kombinálása már kb. 500 mg flavonoid bevitelhez vezet, ami már önmagában 16 % csökkenti a halálozás kockázatát.

Tényleg számít az étel színválasztéka?

A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. A növények azért termelik őket, hogy védekezzenek a káros külső hatásokkal szemben, mint például a sugárzás vagy a kórokozók. Az emberi szervezet számára is hasznosak, mert támogatják a vérkeringést, az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladásokat, és segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.

A különböző flavonoid-típusok különböző biológiai hatásokat fejtenek ki: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibelitér‑védelem és antigén jellemzőkkel, tehát a változatos bevitel széles spektrumú hatásokat biztosít, növelve a hosszú élet lehetőségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)