Ezek az ételek a hosszú élet titkos összetevői
Egy friss brit kutatás alapján nemcsak a flavonoidok mennyisége, de azok változatossága is önállóan csökkenti a halálozás és krónikus betegségek esélyét. Egy színesebb étrend akár 20%-kal is javíthatja az egészségét.
A Nature Food folyóiratban megjelent tanulmány 124 805 brit résztvevőt vizsgált, és arra jutott, hogy nem elég csak minél több flavonoidot fogyasztani, az is számít, hogy azok minél változatosabb forrásból származzanak. A hosszú élet titka a tányéron van.
Színes étrend, hosszú élet
Tény: a legalacsonyabb és legmagasabb változatosságú étrendek összehasonlításakor a legszínesebb étkezésűek14 -al kevesebb eséllyel lettek betegek, továbbá 10 %-kal csökkent a szív-érrendszeri megbetegedések, 20 %-kal a 2-es típusú cukorbetegség, valamint 8 %-kal a daganatos és légzőszervi panaszok kockázata az esetükben.
A kutatók hangsúlyozzák: a flavonoid-bevitel mennyisége és változatossága egymástól függetlenül befolyásolja a kedvező eredményeket. Tehát a legjobb, ha nemcsak egy típusból fogyasztunk sokat, hanem több flavonoid-típusból közepes vagy nagy mennyiséget.
Érdemes naponta többféle flavonoidforrást beiktatni az étrendbe. Flavonoid található az alábbiakban:
- Tea (zöld vagy fekete)
- Bogyós gyümölcsök (áfonya, málna)
- Alma
- Narancs
- Szőlő
Mindezek kombinálása már kb. 500 mg flavonoid bevitelhez vezet, ami már önmagában 16 % csökkenti a halálozás kockázatát.
Tényleg számít az étel színválasztéka?
A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. A növények azért termelik őket, hogy védekezzenek a káros külső hatásokkal szemben, mint például a sugárzás vagy a kórokozók. Az emberi szervezet számára is hasznosak, mert támogatják a vérkeringést, az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladásokat, és segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.
A különböző flavonoid-típusok különböző biológiai hatásokat fejtenek ki: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibelitér‑védelem és antigén jellemzőkkel, tehát a változatos bevitel széles spektrumú hatásokat biztosít, növelve a hosszú élet lehetőségét.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)