A 99 éves David Attenborough szerint ez a hosszú élet titka
Sir David Attenborough 99 éves lett. Korábban már kifejezte már elárulta, mivel őrzi meg az egészségét.
A 99 éves David Attenborough egészsége és energiája titkát részben egy viszonylag apró, de jelentős étrendi változtatásnak tulajdonítja. Bár nem teljesen vegetáriánus, régóta ismert, hogy jelentősen visszafogta a vörös húsok fogyasztását, és úgy véli, ez hozzájárulhat hosszú élettartamához, olvasható a Mirror cikkében.
David Attenborough szerint ez kell a hosszú élethez
A Surrey Live beszámolója szerint ez a döntés nem új, már 2017-ben beszélt róla, hogy „biztosan megváltozott az étrendem. Nem valami drámai módon, de úgy emlékszem, hónapok óta nem ettem vörös húst.” Hozzátette, hogy továbbra is eszik sajtot és halat, de összességében „sokkal vegetáriánusabb lettem, mint valaha gondoltam volna.” A tudományos kutatások szerint a növényi alapú étrend hozzájárulhat az egészséghez és a hosszú élethez – és úgy tűnik, Attenborough saját életmódjával is alátámasztja ezt a nézetet, kerülve olyan húsokat, mint a marha, birka, sertés, borjú, vadhús és kecske.
Étrendjének megközelítését több egészségügyi szervezet is támogatja. Az NHS (Brit Egészségügyi Szolgálat) például figyelmeztet, hogy a feldolgozott és vörös húsok túlzott fogyasztása fokozhatja a vastagbélrák kockázatát, és ezek az ételek gyakran gazdagok telített zsírokban, amelyek emelik a koleszterinszintet.
Erre érdemes figyelni
Fontos azonban, hogy mielőtt valaki teljesen elhagyná a vörös húsokat, biztosítsa a szükséges tápanyagokat, és konzultáljon orvossal, mivel egy kiegyensúlyozatlan étrend egészségkárosodáshoz is vezethet.
A Harvard Health szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a vörös hús csökkentése esetén megfelelő fehérjehelyettesítőkről kell gondoskodni. Daniel Pendick, a Harvard Men’s Health Watch volt főszerkesztője kiemelte: napi egy adag vörös hús lecserélése más forrásokra 7–19%-kal csökkentheti a halálozási kockázatot.
Elkötelezett amellett is, hogy mentálisan aktív maradjon. 2021-ben Anderson Coopernek adott interjújában beszélt öregedéssel kapcsolatos szorongásairól, különösen a kognitív hanyatlástól és az olyan betegségektől való félelméről, mint az Alzheimer-kór. A Telegraph-nak is elmondta, mennyire nehezen fogadja el az emlékezetromlás lehetőségét.
A vörös húsok fogyasztása gyakran összefügg a magas telítettzsír-tartalommal, amely növelheti a koleszterinszintet, ezáltal fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – figyelmeztet a Cleveland Clinic Health Essentials. A kutatások azt is sugallják, hogy a vörös hús elhagyása csökkentheti a szívbetegségek és az azzal összefüggő halálozás valószínűségét.
A Scottish Cancer Foundation szerint a magas vöröshús-fogyasztás összefüggésben állhat a vastagbélrák megnövekedett kockázatával, de a húsbevitel csökkentése más rákfajták kockázatát is mérsékelheti. További bizonyítékok utalnak arra is, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A húsmentes vagy húsban szegény étrendek jellemzően alacsonyabb kalória- és zsírtartalmúak, elősegítve a testsúlycsökkenést és az egészséges testtömeg fenntartását. Emellett magas rosttartalmuk – zöldségekből, gyümölcsökből és gabonákból – támogatja a bélflóra egészségét, serkentheti az anyagcserét, és javíthatja az általános egészségi állapotot.
(Kiemelt kép: Asadour Guzelian / POOL / AFP)