Egy új kutatás szerint a hosszú élet nem az életmódon, hanem a személyiségjegyeken múlik

Egy spanyol kutatás feltárta: nem elég az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a személyiségjegyeken is múlik, ki él hosszú életet.

2024. július 3., 13:19

Szerző:

A madridi kutatók által publikált tanulmányt az IFL Science mutatta be.  „Tekintettel arra, hogy a boldogabb emberek valószínűleg tovább élnek, feltettük magunknak a kérdést, hogy az egészséges százévesek osztoznak-e olyan személyiségjegyekben, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeresebben nézzenek szembe a traumatikus helyzetekkel és az élet kihívásaival" – idézte a kutatókat a szaklap. A kutatók úgy vélik, az egészséges százévesek életének elemzése olyan ismeretekkel szolgál, amelyek segíthetnek az egészséges öregkor elérésében.

Ezek a személyiségjegyek garantálják a hosszú életet

A kutatók 19 100 és 107 év közötti emberrel – akik közül 16 nő volt – készítettek interjúkat, és nyolc pszichológiai erősséget különítettek el, amelyek közösek voltak a százévesek között. „Ezek mindegyike a fizikai és mentális egészséggel függ össze, amiből az következik, hogy ezek mindegyike egészséges százévesekre jellemzőek” – jegyzi meg a tanulmány.

1. Vitalitás

„A vitalitás arra utal, hogy élőnek, ébernek és energiával telinek érezzük magunkat" – magyarázzák a tanulmány szerzői. „A megkérdezett százévesek erősen kötődnek az élethez, akik nemcsak élnek, hanem egyértelműen tovább akarnak élni.”

Az idős interjúalanyok arról beszéltek, hogy naponta sportolnak; társasági csoportba járnak; olyan játékokat játszanak, mint a kártya vagy a sudoku - alapvetően egyszerűen csak aktívak maradnak, mind szellemileg, mind fizikailag.

2. Társasági élet szeretete

Ez szépen elvezet minket a százévesek egészségét megőrző második tényezőhöz: a társasági élethez. Nemcsak a barátokkal és ismerősökkel való kapcsolattartás révén, hanem, ami fontos, a szeretteivel is.

„A legjobb dolog az életemben a gyermekeim, az unokáim és a dédunokáim, akik jobban szeretnek, mint az unokák" – mondta egy 104 éves a csapatnak. „Van egy 10 éves dédunokám, aki az ölemben ül, és »csinos dédnagymamának« szólít."

3. Elkötelezettség 

Ezt persze nagyban megkönnyíti a csoport harmadik közös személyiségjegye: az elkötelezettség, vagyis „az a pszichológiai kötelék, amelyet az illető azzal létesít, ami mellett elkötelezi magát" – olvasható a lapban. Ez lehet a munka, a család, a barátok, vagy akár csak a személyes célok – a lényeg, hogy amikor a százévesek találtak valamit, amit értékeltek, akkor kitartottak mellette.

4. Az élet irányításának képessége

Ami érthető, mert a teljes élet megélésének következő kulcsfontosságú szempontja az életünk irányításának fenntartása.

„[A] százévesek általánosságban a következőket mutatják: autonómia, a környezet uralása és gyakorlatiasság" – írják a szerzők. „Általánosságban... saját döntéseket hoztak, átvették az irányítást a saját életük felett, és arra irányították azt, amerre ők akartak menni."

5. Intellektuális motiváltság, tanulás szeretete

A lista ötödik helyén egy olyan tulajdonság áll, amely gyakorlatilag a fiatalság szinonimája: az intellektuális motiváltság – vagyis a kíváncsiság, a tanulás szeretete és az önképzés. Az interjúalanyok elmesélték, hogy messzire és messzire utaztak, olyan dolgokkal edzették az agyukat, mint a logikai rejtvények, és mindenekelőtt olvastak. „Még azok is megtanultak írni és olvasni, akik nem járhattak iskolába, ami egyértelműen a tanulás iránti érdeklődésre utal, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy gyermekkorukban az analfabétizmus Spanyolországban 60 százalékos volt" – jegyezték meg a kutatók. 

6. Pozitív életszemlélet

Talán ez a csoportot egyesítő következő tulajdonság jele: a pozitivitás. 

„Az élet mindent megadott nekem, hála Istennek" – mesélte egy 100 éves nő, aki hozzátette: „Adott nekem csalódásokat, például rokonok elvesztését, de hála Istennek, nem volt rossz időszakom".

Ennek van értelme, ha figyelembe veszünk néhány olyan hatást, amelyet például a depressziónak ismerünk: összefüggésbe hozták az agy korai öregedésével, a demencia magasabb kockázatával, sőt, még az immunrendszer rosszabb állapotával is. Bár a depresszió aligha olyasvalami, amit ki lehet küszöbölni, az a tény, hogy ezek az idős emberek valószínűleg nem szenvedtek tőle, talán hozzájárult lenyűgöző hosszú élettartamukhoz.

7. Rugalmasság

Érdemes megjegyezni, hogy ez a pozitivitás aligha az egyöntetűen kellemes élet eredménye. Valójában a kutatók által felsorolt hetedik jellemző a figyelemre méltó rugalmasság volt: „Az általuk elmesélt történetek életük rendkívül nehéz epizódjait tükrözik, mint például: a szülők elválása gyermekkorban, bántalmazó férj, a partner vagy akár a gyerekek elvesztése, a COVID-19 miatt bezárva egy szobába az idősek otthonában stb." – magyarázza a tanulmány.

„Mindezt a spanyol polgárháború mellett, amelyet mindannyian a serdülőkoruk végén vagy fiatal felnőttkorukban éltek át" – teszik hozzá a szerzők. „Mindezek ellenére a százévesek tudták, hogyan folytassák az életüket, és mindenekelőtt nem szenvedtek pszichológiai károsodást a megpróbáltatások megtapasztalása miatt".

Végül, és bizonyos értelemben egyesítve az előző tulajdonságokat, itt van az intelligencia.

8. Intelligencia

 
„Nem véletlenül, az intelligencia a hosszú élet egyik legjobb előrejelzője" – írják a szerzők. Ez azért lehetséges, mert az intelligencia definíció szerint lehetővé teszi az ember számára az absztrakt gondolkodást, az előre tervezést, az új információk felhasználását érveléshez és problémamegoldáshoz – olyan képességek, amelyek hasznosak, amikor olyan dolgokat teszünk, mint például az egészségünkről való gondoskodás.

A százévesek pedig a kutatók szerint vödörszámra rendelkeznek intelligenciával. „Sikeres tanulmányi és szakmai eredményeik vannak, autodidakta módon tanulnak, problémamegoldók, akkor is vállalják a kihívásokat, ha nincsenek kifejezetten képezve, és sikerrel járnak, szeretnek tanulni és kíváncsiak, a társalgásuk gyors, fürge és jó memóriával rendelkeznek, legalább írni és olvasni tudnak anélkül is, hogy iskolába jártak volna, és képesek voltak alkalmazkodni és az általuk kielégítőnek talált utak felé irányítani az életüket" – írják. „Mindezen okok miatt szeretnénk hozzátenni, hogy a százévesek intelligens emberek".

A kutatók által összegyűjtött eredmények összhangban vannak azzal, amit más kutatók láttak, mondta Sunil Bhar, aki egy időseknek szóló jóléti klinikát vezet az ausztráliai Melbourne-ben a New Scientistnek, tehát a boldog, hosszú élet titka nem csak Spanyolországban, hanem Ausztrláiában is hasonló.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Chev Wilkinson / Cultura Creative / Cultura Creative via AF)

 

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.