Ebben a vitaminban rejlik a hosszú élet titka

A hosszú élet egy különleges hal és egy fontos vitamin segítségével érhető el a kutatók szerint.

2024. június 24., 18:13

Szerző:

A japán kutatók szerint egy-egy vitamin és ásványi anyag lehet a hosszú élet kulcsa – számolt be róla a HVG.

Az Oszakai Egyetem kutatói megállapították, hogy az összes vitamin közül a D-vitamin lehet a legfontosabb, amely az immunrendszer megerősítésében is fontos szerepet játszik. Ezzel eddig is tisztában voltak a szakemberek, ám most újabb jótékony tulajdonságaira is fény derült.

A tanulmány elsőként a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg, és azonnal felkeltette a szakma érdeklődését. A japán kutatók halakat használtak fel a kísérleteikhez, amelyekben arra voltak kíváncsiak, hogy a D-vitamin hogyan befolyásolja az öregedést, illetve milyen kapcsolatban áll a csírasejtekkel.

A hosszú élet záloga lehet a D-vitamin

Az egyetem egyik kutatója, a tanulmány vezetője, Toru Isitani és kollégái a türkiz killi néven ismert halfajtát választották ki a kísérletek elvégzéshez. D-vitaminnal kezelték őket, és mint az a tanulmányukból kiderül, az egyébként csupán néhány hetes élettartammal rendelkező halak nőstényei 7%-kal, míg a hím példányoké 21%-kal növekedett. Mindebből arra következtettek, hogy a D-vitamin minden bizonnyal más gerincesek élettartamát is meghosszabbíthatja.

A kezelések előtt a csírasejteket is eltávolították a halakból: erre a nőstények az ösztrogéntermelés csökkentésével reagáltak, a hímeknél viszont javult a D-vitamin felszívódása, ez pedig növelte az élettartamukat is.

Az eredményeket véleményezte a Bostoni Egyetem egyik kutatója, Michael Holick is, aki nem vett részt ebben a kutatásban. Mint arra felhívta a figyelmet, korábbi, férgekkel végzett kutatásokból már kiderült, hogy a D-vitamin szoros összefüggésben áll az élettartammal, de egyéb pozitív hatásai is vannak, például csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívelégtelenség és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, valamint az agyi funkciókat is befolyásolja.

A kutatók abban egyetértenek, hogy a D-vitamin pótlására szükség van, hiszen az UV-B sugárzás káros hatásai miatt ma már sokakat nem érhet annyi napsütés, amennyi elegendő lenne a D-vitamin képződéséhez. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a D-vitamin túladagolásának komoly következményei is lehetnek, így a határértékeket mindig be kell tartani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)