A szakértők szerint ez a 4 dolog a hosszú élet titka

 Mindenki hosszú életre vágyik, legalábbis titkon biztos. 

2024. június 18., 19:49

Szerző:

Akárki akármi mond, a legtöbb ember igenis hosszú életre vágyik. Az emberek már évszázadok óta keresik a megoldásokat, melyekkel meghosszabbíthatják az életüket, bármennyire is döbbenetes, de ez a kérdés, már az ókori alkimistákat is foglakoztatta, amikor is mindent megtettek annak érdekében, hogy felfedezzék a fiatalság elixírjét. Bár az örök élet nem létezik, valószínűleg nem is fog, viszont egyre több kutatás bizonyítja, hogy megfelelő életmódbeli szokásokkal jelentősen meghosszabbítható az élettartam. Most mutatunk 4 természetes módszert, melyek javíthatják az egészséget és akár az életet is meghosszabíthatják. 

Jeges fürdő 

Az elmúlt években a test hidegnek való kitettsége egyre népszerűbbé vált. A jeges fürdő sokak szerint számos előnnyel jár, például hozzájárulhat a zsírégetéshez, a sejtregenerációhoz, de még az idegrendszert is képes stimulálni, ezáltal hozzájárul a megfelelő mentális állapot fenntartásához. Persze a jégfürdőre alaposan fel kell készülni, mert lássuk be valószínűleg a tizedik alkalom után sem lesz túl kellemes. A szakértők ráadásul óva intenek attól, hogy valaki túl sok időt töltsön a fagyos környezetben, a kutatások szerint a heti hét perc, az is több napra elosztva, ami még egészséges lehet. Persze, ha ön úgy érzi a jeges merülés túl drasztikus lenne, akkor indítson kicsiben: ha minden reggel hideg vízzel mossa meg az arcát, azzal kimondottan jót tesz a bőrének, ami így sokáig maradhat ragyogó és fiatalos. 

Böjt

A böjt kapcsán megoszlanak a vélemények, ám a szakértők úgy vélig a legelterjedtebb 16:8-as módszer jótékony hatással lehet a szervezetre. Ennek a módszernek a lényege, hogy 16 órán keresztül böjtölni kell, a fennmaradó 8 órában pedig lehet enni. A napi étkezések tekintetében célszerű az első evést dél körülre igazítani, az utolsót pedig este 8 óra magasságára, így ugyais a szervezetnek lesz elegendő ideje arra, hogy megeméssze az ételt, majd pedig zsírégető üzemmódba kapcsoljon. Persze a böjtnek számos alternatívája lehet, sokan esküsznek az 5:2-es módszerre is, mely szerint öt napig lehet enni, majd két nap koplalás következil. 

 

Egy kis szauna 

A hideghez hasonlóan a melegnek való kitettség is rengeteg előnnyel járhat. A szauna használata pédádul a legelterjedtebb módszer. A szakértők szerint hetente úgy 40-45 percnyi szaunázás rendkívül jótékony hatással lehet a szervezetre, hiszen bőr-és sejtmegújító hatással bír, segíti a méregtelenítést, javítja a keringést, tovább erősíti az immunrendszert is. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, akkor fontos hozzátenni, hogy a stressz levezetésében és az álatmalanság leküzdésében is segíthet, sőt az emésztést is javítja. 

Intervall edzés (HIIT)

A HIIT egy nagyon hatékony edzésforma. A módszer fokozza a sejtregenrációt, erősíti az immunrendszert, javítja az idegrendszer működését. Az edzés során rövid, de intenzív intervallumok váltják egymást, melynek során a megemelkedett pulzusszám járul hozzá a zsírégetés beindulásához, valamint az általnos erőnlét javításához. A rendszeres HIIT edzések elősegítik a fogyást, egyértelműen hozzájárulnak a nagyobb teljesítményhez, de akár az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni. 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)