A 110 éves japán matuzsálem elárulta: ez a hosszú élet titka

Yoshiko Miwa februárban töltötte be a 110. életévét, most elárulta, mi a hosszú élet titka. 

2024. május 28., 17:19

Szerző:

A Gerontológiai Kutatócsoport szerint a japán származású Yoshiko Miwa a legidősebb élő ember az USA-ban: a matuzsálem átélte a spanyolnátha időszakát, a nagy gazdasági világválságot, aztán a második világháborút is. Szemtanúja volt szülei, testvérei és barátai elvesztésének, ám mindez nem törte meg, mivel Miwa inkább azokra időkre összpontosít, amikor a legboldogabb volt. A japán néni most elárulta a hosszú élet titkát.

A második világháború

Yoshiko Miwa Yoshiko Tanaka néven született 1914. február 28-án a kaliforniai Guadalupe-ban, japán bevándorlók gyermekeként. Ő volt az ötödik a hét gyermek közül. Amikor 1919-ben meghaltaz anyja, az apja azért küzdött, hogy gondoskodni tudjon a családról és tulajdonában lévő gazdaságról. Így Yoshiko és a testvérei az egyházközösségük, a Guadalupe Buddhist Church által alapított gyermekotthonba kerültek. 1932-ben érettségizett a Santa Maria Gimnáziumban, aztán a Kaliforniai Egyetemen (Berkeley), üzleti szakon tanult, ahol 1936-ban diplomázott. 1939-ben férjhez ment egy Henry Miwa nevű férfihoz, akinek három gyermeket szült. A családot a második világháború alatt az arizonai Poston Internment Campba (koncentrációs tábor) küldték, majd a háború után a kaliforniai Hawthorne-ba költöztek. Amikor sok más japánnal együtt, 1945-ben kiszabadultak, nehezen találtak munkát, ekkor Yoshiko férje faiskolai vállalkozást alapított, ő maga pedig ápolói képesítést szerzett. Bár Yoshikonak egyáltalán nem volt könnyű élete, mégis mindig igyekezett a jóra koncentrálni, a boldog emlékek táplálták. A japán származású néni jelenleg is jó egészségnek örvend, egy gondozási intézményben él, ahol hetente megcsináltatja a frizuráját, vasárnaponként pedig istentisztelten vesz részt. 

A hosszú élet titka

Elmondása szerint a pozitív szellem mellett az elme és a test aktívan tartása a hosszú élet titka. Saját bevallása szerint nyugdíjba vonulása után minden reggel 4 mérföldet gyalogolt, sőt 1990-ben, 76 évesen 20 kilométert sétált a March of Dimes Walkathon részeként. Imád olvasni, korábban szívesen gyakorolta a virágkötészetet, a japán tintaművészetet, valamint varrni is szeret. Manapság pedig az egyik kedvenc tevékenysége az alvás. 

Önéletrajzot írt

Egy írótanfolyam elvégzése után Yoshiko Miwa önéletrajzot is írt. Ebben a Rómába, Japánba, Párizsba és a Niagara-vízeséshez tett utazásait idézte fel. Írt a gyermekotthonban töltött időszakről, az iskolába vezető hosszú sétákról, de szót ejtett testvéreivel és a szüleivel töltött gyermekkoráról is. 

Nagyon szeret tésztát enni

Yoshiko mindenféle tésztáért rajong, gyakorlatilag mindennap eszik is belőle. „Amikor a gyermekotthonban voltam, a szakácsnő tésztát főzött, én pedig szerettem” – árulta el, majd hozzátette, jelenleg a spagetti és a ramen a kedvencei, de bármilyen más tésztafélét megeszik. 

A család egysége 

Yoshikónak egyébként 3 fia, 10 unokája, 20 dédunokája és egy ükunokája van. „Szerencsém volt, hogy a fiaim, az unokáim, a dédunokáim és a rokonaim mindig mellettem voltak” – mondta, önéletrajzában pedig így fogalmazott: 

Mivel édesanyám olyan fiatalon halt meg, soha nem élveztem egy családi egység melegségét és szeretetét. Később, amikor megszülettek a gyerekeim, élesen éreztem egy teljes család egészségességét.

(Forrás: NBC News, Fotó: Instagram)