Ez lehet a hosszú élet titka

Acciaroliban és környéken sokkal több idős ember él, mint az olasz átlag. Kutatók is vizsgálják, mi lehet a rejtély nyitja. A helyiek szerint a nyugalom, a szeretet és a béke.

2016. május 31., 10:54

A nyugalom szigete ez a dél-olasz kis falu messze a nagyváros zajától. Az itt élők halászatból élnek, és mindent megtermelnek saját maguknak a kertben, amire szükségük van. Tudósok sem értik a magyarázatát, de itt és a környező településeken mintegy háromszázra tehető a száz évnél idősebbek száma. A kutatók természetesen igyekeznek tudományos magyarázatot adni rá – írja a Híradó.hu.

Ezek az idős emberek aktív társadalmi életet élnek – mondta Salvatore di Somma, a római La Sapienza Egyetem professzora. Zsírszegény, egészséges ételeket esznek és nyugodtan élnek – tette hozzá.

Az itt élők szerint nem ennyire bonyolult ez. A nők vagy a helyi kis piacon csevegnek az árussal, vagy a ház körül tartanak rendet, a férfiak újságolvasással töltik a szabadidejüket. Így él már több évtizede együtt egy 93 és 101 éves idős pár is.

Máshol is találtak már ilyen szempontból különlegesnek mondható helyeket: a görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel

tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember.