Megtalálták a hosszú életet adó gént

A kaliforniai UCLA Egyetem biológusai bejelentették, hogy kutatócsoportjuknak sikerült megtalálni és aktiválni a hosszú élet génjét muslicákkal folytatott kísérletekben.

2014. szeptember 11., 06:00

Az AMPK kódjelű gén aktiválása 30 százalékkal növelte meg a kísérleti állatok életét, ez praktikusan két plusz hetet jelent ajándékba az egyébként átlagosan másfél hónapos élettartamukhoz – írja az Index.

A gén az emberi szervezetben is megtalálható, és a sejtek energiaszintjének detektálása, illetve az abban beálló változásokra való reagálás a funkciója.

A kísérletekben az volt különösen érdekes, hogy az AMPK aktiválása után a legyek összes szervében lelassult a sejtöregedés folyamata, nem csak ott – az emésztőrendszerben –, ahol a gént manipulálták.

Az eredmények sokat segíthetnek abban, hogy a sejtek öregedésének, regenerálódásának folyamatát megértsük, mondják a genetikusok. Ez pedig sok, jellemzően idős korban jelentkező betegség (Alzheimer, Parkinson, diabétesz, rák) megelőzésében segíthet, hiszen ezek általában akkor támadják meg a szervezetet, amikor a sejtek kezdenek elöregedni, meggyengülni, támadhatóvá válni.

Ha emberekben is hasonlóképpen működne a folyamat, mint a muslicákkal folytatott kísérletekben, akkor például a belekben megemelt AMPK-aktivitással az agysejteket is frissen és egészségesen lehetne tartani.

A kutatók siettek leszögezni, hogy a felfedezésük csak egy lépés egy nagyon hosszú út elején, és még elég messze van az, hogy egyáltalán elkezdhessék tervezni az emberekkel végzett kísérleteket – írja az Index.