A japánoknál lehet a hosszú élet titka: itt a válasz, ezért élnek olyan sokáig

A japán Naganóban a leghosszabb a várható élettartam a világon. Most eláruljuk, mi lehet ennek az oka. 

2024. június 5., 20:09

Szerző:

A Nippon Times japán napilap szerint 2019-ben az átlagos várható élettartam Japánban 87,45 év volt a nőknél és 81,41 év a férfiaknál. Néhány japán férfi és nő azonban jócskán túléli ezt a kort: egy édesszájú japán férfi például 112 évesen és 344 naposan a világ legidősebb férfija lett 2020-ban, itt a 168 oldalán pedig nemrég írtunk a japán matuzsálemről, aki 110 éves. Na, de mi lehet a japánok hosszú életének titka? Ennek jártunk most utána. 

Hara hacsi bu! 

Ez egy népszerű mondás Japánban, lényegében azt jelenti, hogy csak addig szabadna enni, amíg 80 százalékban jóllakotnak érzi magát. Persze jogosan merülhet fel a kérdés: honnan tudhatja, hogy 80 százalékban jóllakott? Nos, ha már nem érzi magát éhesnek, de még nincs pukkadásig tele, akkor minden rendben van. Ha már azt érzi, hogy képtelen lenne többet enni, akkor valószínűleg túlette magát. 

Kisebb adagok 

A japánok egyébként kisebb adagokat is szolgálnak fel, továbbá lassa étkezési stípust képviselnek. Az adagokat alapból kisebb tányérokra porciózzák, a családok pedig rendszerint együtt, az étkezőben esznek, nem pedig a tévé vagy számítógép előtt. Inkább a földön ülve táplálkoznak, az evéshez pedig pálcikát használnak, ami eleve lassítja az étkezési folyamatot. 

Az elfogyasztott ételek 

A japán étrend nagyon kiegyensúlyozott, olyan alapvető élelmiszereket tartalmaz, mint a szezonális gyümölcsk, hal, rizs és a teljes kiőrlésű gabonák. Előszeretettel esznek tofut, szóját és nyers zöldségeket is. Ezek az ételek kis mennyiségben tartamaznak csak telített zsírokat és cukrokat, valamint tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogyasztásukkal csökken a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata, az étrendnek hála pedig Japánban lenyűgözően alapcsony az elhízás aránya. 

A teaivás 

A japánok nagyon szeretnek teát is inni, leginkább a matchát kedvelik. Ez a zöld tea fajta magas tápanyag és antioxidánstartalommal bír, ennek köszönhetően erősít az immunrendszert, segíti az emésztést, továbbá növeli az energiaszintet és szabályozza a vérnyomást is. A matcha ráadásul kutatások szerint a sejtek öregedését is lassítja. 

Séta, séta, séta 

A japánok utálják az ülő életmódot. A fiataloktól kezdve egészen az idősekig mindenki nagyon szeret sétálni. Iskolába, munkába is rendszeresen gyalog vagy biciklivel járnak, a tömegközlekedési eszközökön pedig általában le sem ülnek. 

Szeretetteljes gondoskodás az idősekről

Japánban hagyományosan az idős családtagokról a rokonok gondoskodnak. Az idős korban a családdal való együttélés azonban pszichológiai szempontból nagyon pozitív, így az emberek boldogabbak lehetnek, így tovább is élhetnek. 

Ikigai

A japánok életfilozófiája az ikigai, amely azt hirdeti, hogy az embernek mindig valami örömet, célt kell keresnie az életben a puszta létezés mellett. "Találja meg az ikigaiját és lesz oka tovább élni" – mondják. Állításuk szerint ez elengedetetlen a kiteljesedéshez, a hosszú, boldog élethez. 

(Forrás: TimesNowNews, Fotó: Freepik)