7 japán szokás, amivel a hosszú élet nem csak álom

A japánok vajon tényleg ismerik a hosszú élet titkát? 

2024. július 1., 17:23

Szerző:

Nos, annyi biztos, hogy a japán kúltúra az egészsgées életmódról ismert, amely elősegítheti a hosszú élettartamot és a jó közérzetet. Néhány – egyébként a mindennapokba könnyedén beiktatható szokásuk – nemzedékről nemzedékre öröklődik. Persze, hogy valóban ezek a szokások lennének a hosszú élet titkai, nem tudni pontosan, de annyi biztos, hogy Japánban az élettartam jelentősen magasabb, mint bárhol máshol. Összeállításunkban most megmutatjuk azokat a szokásokat, amelyekkel a testet és a lelket is kiválóan lehet gondozni, s melyek hozzájárulhatnak egy hosszú, boldog és tartalmas élethez. 

Meleg fürdő 

A hideg vizes mártózás előnyeiről már többször írtunk, de bármennyire is hihetetlen a meleg vizes fürdőnek is megvannak a maga előnyei. A japánok gyakorlatilag mindennap meleg vízben pihennek, akár otthon, akár nyilvános fürdőkben. A meleg fürdő ellazítja az izmokat, csökkenti a stresszt és a javítja a vérkeringést. Ezenkívül a meleg víz segít megtiszítani a bőrt és javítja annak rugalmasságát, ami hozzájárul a fiatalos megjelenéshez. Kutatások pedig kimutták, hogy a rendszeres meleg vízes fürdőzés csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint erősíti az immunrendszert is. 

A tisztaság

A tisztaság a japán kultúra egyik alapvetése. Ez a szokás a sintoizmusból származik, melynek lényege, hogy mindenki tiszta lélekkel jön a világra. A japánok már fiatal koruktól kezdve különösen ügyelnek arra, hogy tisztán tartsák az otthonukat, környezetüket. A tiszta és rendezett otthon pedig nyilvánvalóan csökkenti a stressz és kellemes lakókörnyezetet teremt. Ezenkívül a rendszeres takarítás segíthet megelőzni a betegségeket, hiszen a baktériumok és más, káros mikroorganizmusok megjelenésének a lehetősge. 

 

Mozgás 

A rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú a hosszú élettartam és az egészség szempontjából. A japánok mindennap beiktatnak néhány percnyi mozgást: nyújtanak, gyalogolnak, de szeretik a jógát és a tai chi-t is. Ezek a gyakorlatok ráadásul nem csak fizikailag erősítenek, hanem mentális szempontból is jó hatással vannak, hiszen csökkentik a stressz. Kutatások szerint pedig a rendszeres fizikai aktivitás az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is minimalizálja, mint a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a csontritkulás. A japánok amúgy sokat gyakorolnak a szabadban, ami tovább javítja a közérzetüket. 

Korán kelés 

A japánok előnyben részesítik a korán kelést, hisz a reggeli napsütés energiát és pozitív indult ad a napnak. A korai kelés emellett elősegíti a szervezet természetes ritmusának harmonizálását és javítja az általános közérzetet. Egy régi japán hagyomány szerint az emberek reggelent összegyűlnek, hogy együtt köszöntség a napot, ami az új életet és a friss energiát jelképezi. Ez a rituálé segít nekik összpontosítani és felkészülni a napi kihívásokra. A kutatások aamúgy azt mutatják, hogy a korai kelé javítja a termelékenységet, a mentális egészséget és elősegíti a jobb alvási szokások kialakulását is. 

Matcha 

A matcha, vagyis a japán zöld tea számos jótékony hatásáról ismert. Gazdag tápanyagokban, például tele van kalciummal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. A matcha rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, erősítheti az immunrendszert, továbbá javíthatja a szellemi élességet. Ha pedig mindez nem volna elegendő, fontos kiemelni, hogy a matcha L-teanint is tartalmaz, ami egy olyan aminosav, ami elősegíti az ellazulást, csökkenti a stressz, eközben pedig javítja a koncetrációt. 

Túrázás 

A japán tájak valami egészen lenyűgözőek, a hegyekben és erdőkben pedig az emberek imádnak sétálni és pihenni. A rendszeres túrázás csökkentheti a stresszt, javíthatja a fizikai állapotot, ráadásul a belső béke megtalálásában is szerepet játszhat. A természet fontos része a japán életmódnak, hiszen úgy tartják, hogy a természetben való tartzókodás javítva a lelki és a fizikai egészséget is.

Következtetés

Na, de mi következik mindebből? Nos, ezekkel az egyszerű lépésekkel ön is pozitív változásokat hozhat a az életébe. A japán szokások segíthetnek, hogy hosszú és boldog élete legyen, szóval a kérdés már csak az: miért ne kezdhetné el már akár ma? 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)

 

 

 

15:38

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

14:33

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.