Örök fiatalság? Mutatjuk, ez a közös azokban, akik több mint 100 évig élnek

Bár az örök fiatalság titka továbbra is ismeretlen, a kutatók számos közös jellemzőt fedeztek fel azok között, akik több mint 100 évig élnek. 

2024. június 26., 12:49

Szerző:

 
 

A hosszú élet és az örök fiatalság titkát mindenki szeretné tudni. A kutatók is, éppen ezért nem furcsa, hogy egyre több vizsgálat és tanulmány születik a témával kapcsolatban. Összeállításunkban most megmutatjuk, a szakértők szerint, mi a közös azokban, akik több mint 100 évig élnek

Jó gének

A The American Journal of Cardiology folyóiratban publikált 2017-es tanulmány szerint, ha valakinek legalább az egyik szülője, nagyszülője megélte a 95 éves kort, akkor a leszármazottaknak is jó esélyük lehet erre. Azoknál a személyeknél, akiknek a szülei megélték az idős kort, kisebb volt az esélye a magas vérnyomás kialakulásának, illetve a sztrók és a szív, valamint érrendszeri betegségek kockázatának. A kutatás egyértelműen rávilágított arra, hogy sok múlik a betegségekre való örökletes hajlmon, melyek fontos tényezői lehetnek a hosszú élettartamnak

A fizikai aktivitás

A magas kort megélő személyek nagy része egészen idős koráig fizikailag aktív marad. A National Institutes of Health szerint mindössze heti két és fél óra testmozgás 3,4 évvel hosszabbíthatja meg az életet. A hosszú élettartam egyébként nagyon gyakori vidéken, ahol az emberek az életük nagy részét a földeken töltik, nem pedig a négy fal között egy panelban.

 

Kapcsolódás

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a hosszú életet élő személyek általában száműzik az életükből a magányt. Amikor a szakértők százéveseket kérdeztek, rájöttek, hogy szoros kapcsolatban állnak barátokkal, családtagokkal és éppen a társas kakpcsolataik miatt maradnak életrevalóak és egészségesek. Az American Heart Association and Cancer egyébként egy tanulmányban azt is megállapította, hogy a jó szociális kapcsolatok segíthetnek gyorsabban felépülni egy-egy betegség után. 

Friss levegő

A megkérdezett százévesek sok időt töltenek a szabadban. Ha valaki sok időt tölt a lakásán kívül, a friss levegőn, akkor nagyobb mennyiségű D-vitaminhoz is jut. Emellett a szabadban az emberek többnyire aktívabbak, többet mozognak, ez pedig hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz is. 

Pozitivitás

Az idős kort megélőkben van még valami, ami közös: a pozitív világszemlélet. Ők általában, ha szembesülnek egy problémával, akkor igyekeznek megnyugodni, optimisták maradni és a megoldást keresni. 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)