Drágább lehet a magyarok egyik kedvenc ünnepi étele, idén kevesebb kerülhet belőle a karácsonyi asztalra

Rossz hír érkezett, mivel a friss információk szerint jelentősen megdrágulhatnak egyes ünnepi ételek, és jóval kevesebb kerülhet belőlük idén az asztalra.

2024. október 14., 12:40

Szerző:

A dió már régóta a karácsonyi készülődés egyik alapja. Egyes ünnepi ételeknek a kihagyhatatlan eleme, elég, ha csak a bejglire gondolunk, amibe jelentős mennyiségű dió kell. Idén azonban gyenge volt a termés, ez pedig megnövelheti a csonthéjas termék árát – írta meg a Dívány.hu.

Drágulhatnak ezek az ünnepi ételek a dió ára miatt

Nagyon sok háztartásban szerepel az ünnepi asztalon valamilyen diós édesség. Sokan a bejglit is diós töltelékkel készítik el, de gyakran van diós töltelék a hókifliben és egyéb édességekben. Ez azt is jelenti, hogy az ünnepi időszakban sokan vásárolnak a csonthéjas termésből, aminek már tavaly 4000 forint körül mozgott a kilónkénti ára. A friss információk szerint idén is hasonló árra lehet számítani, és akár még áremelkedés is várható.

Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezetője több évtizedre visszatekintve sem emlékszik ilyen rossz termésre, mint amilyet idén takarítottak be. Az viszont világossá vált, hogy bizonyos fajták – például a Lara – jobban bírták a hőséget, míg a magyar fajtáknak kimondottan bebarnult a héja

– számolt be róla a Növényvédőszer.hu.

A lap információ szerint szinte egész Európában nagyon rossz volt a diótermés. Ami azt jelenti, hogy nincs belőle túltermelés, ami magasan tarthatja a csonthéjas termék árát. Korábban nagy mennyiségben szállítottak be az Egyesült Államokból és Chiliéből diót. Ez megjelent a boltok polcain is, ami lejjebb nyomta az árakat. Növényvédőszer.hu szerint most kisebb a nyomás, ugyanakkor az árakat még nem lehet pontosan meghatározni az ünnepi szezonra vonatkozóan.

Ez okozta a problémát idén

A termelőket meglepte, hogy milyen rosszul alakult az idei termés. Az ültetvényeket nem érte fagy, ami indokolta volna, hogy kisebb legyen a diótermés, mint korábban. Ugyanakkor a nyári hőség, és a talajból elszivárgó víz alaposan megviselték a fákat, ennek pedig meg is lett a következménye.

Cziráki Imre, aki a Somogy megyei Lengyeltótiban gazdálkodik, szintén azt mondta a lapnak, hogy júliusban és augusztusban szinte nem volt eső, ami azzal járt, dió zöld burka nem kezdett el repedni és nem akart a fáról leesni. A szélsőséges körülmények azt igazolták, az ősi magyar diófajták sokkal nehezebben bírják ezt a hőséget, mint az újabbak.

A Növényvédő.hu információ szerint sok esetben nem csupán kevesebb dió termett, de a termés mérete is kisebb lett. Pár árnyalattal sötétebbé vált a világos dióbél, ez pedig nagyban befolyásolja az értékesítést.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)