3 egyszerűen összedobható karácsonyi sütemény

Ezekkel a karácsonyi receptekkel nem lehet mellé lőni! 

2022. december 22., 11:00

Szerző:

Úgy érzi, hogy kifut az időből, és gyorsan kell valamit összedobnia karácsonyra? Nos, mutatunk 3 receptet, amivel biztosan le fogja nyűgözni a rokonokat, barátokat az ünnep idején! A jó hír, hogy annak ellenére, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetőek az alábbi sütemények, mégis nagyon látványosak.

Gyümölcsös püspökkenyér dióval és csokival

Ez a recept azoknak való, akik a bejglit már megunták.

Elkészítési idő: 40 perc

Mennyiség: 1 db püspökkenyérhez

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola 
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg tejcsoki
  • 10 dkg aszalt gyümölcs
  • 5 tojás
  • 2 dl tej

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet a felaprított dióval, a darabokra tört tejcsokival, valamint az aszalt gyümölcsökkel. A tojásokat válasszuk ketté. 

2. A sárgájukat keverjük habosra a cukorral, majd szitáljuk bele a lisztes keveréket. Adagoljuk hozzá a tejet is, hogy könnyebb legyen összekeverni. 

3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a sütimasszába. Vajazzunk ki egy őzgerincformát, szórjuk be liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér tésztáját. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és addig süssük a süteményt, míg aranybarnára pirul. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Almás-diós rétes 

Ki ne imádna egy finom házi rétest? A legjobb, hogy csupán 30 perc kell és már lakomázhat is a család! 

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 2 db alma
  • citromlé
  • 2 ek kristálycukor
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csomag konyhakész leveles tészta
  • 10 dkg dióbél
  • 10 dkg aranymazsola
  • vaj
  • porcukor

Elkészítés:

 1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, ezután cukorba, őrölt fahéjba és zsemlemorzsába forgatjuk.

2. Felvágjuk a kitekert tésztát két, egyforma méretű darabra, és azokra helyezzük az almás keveréket, a durvára vágott diót, illetve a korábban már megmosott és lecsepegtetett mazsolát.

3. Feltekerjük a tésztalapokat, majd vékonyan megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal. Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, ezután beletesszük a réteseket, és 220 fokon 20 percig sütjük, lehetőleg sütő középső részében. A sütés végeztével hagyjuk kissé kihűlni a süteményeket, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálalhatjuk.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

Omlós vaníliás kifli

Egyszerű, de nagyszerű! Ezzel a recepttel biztosan le fogja nyűgözni a vendégeket. Lásson hozzá már most! 

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg darált mogyoró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

1. Morzsoljuk a lisztbe a puha vajat, majd szórjuk bele a sütőport is. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a mozsárban összetört mogyorót, valamint a tojásokat, majd gyúrjuk össze a tésztát. A tésztából formázzunk 2 cm vastagságú rudat, és vágjuk kisujjnyi darabokra. Sodorjuk és lapítsuk le, hajlítsuk kifli alakúra, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire őket.

2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és 12-15 perc alatt süssük világosbarnára a kifliket. A meleg kifliket hintsük meg kristály-, vagy vaníliás cukorral. 

 

(Kiemelt kép: Shutterstock)