A mai napon ezért derülhet ki, hogy fehér lesz-e a karácsony

Most végre kiderülhet, idén lesz-e fehér karácsony. 

2024. október 9., 12:06

Szerző:

Az október bizony bővelkedik a népi hagyományokon alapuló időjósló napokban, az egyik ilyen éppen a mai. Október 9-e Dénes napja, a hagyomány szerint pedig ennek a napnak az időjárása felfedheti, mennyire lesz kemény az idei tél, számíthatunk-e fehér karácsonyra. 

Lesz fehér karácsony? 

A hagyomány egészen pontosan úgy tartja, hogy a mártír püspök, Dénes napja megmutatja, milyen lesz az idei tél. Amennyiben északról fúj a szél ezen a napon, tiszta az ég és a csillagok is jól láthatóak, akkor kemény télre lehet számítani, ami azt jelenti, hogy nem kizárt, fehér lesz a karácsony. Ha azonban nyugat felől fúj a szél, az pedig kissé felhős, akkor valószínűleg enyhébb lesz a téli szezon, sőt az is előrevetíthető, hogy a korai tavaszra lehet számítani – írja a Metropol.

Ezt mondja az időjárás

Köpönyeg.hu előrejelzése szerint egyébként ma felhős idő lesz jellemzően, a hőmérséklet pedig egészen 21 fokig is felkúszhat. Ez alapján pedig arra lehet következtetni, hogy az idei tél viszonylag enyhe lesz, de persze még semmi sem biztos. 

A népi megfigyelések 

Októberre egyébként kifejezetten sok népi megfigyelés vonatkozik, állítólag ha a hónap zivatarokban gazdag, akkor szeszélyes lehet a tél. Amennyiben októberben fagy és szél van, akkor a január hava lesz nagyon enyhe. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)