A dió kihagyhatatlan az őszi étrendből – a bélműködésnek is jót tesz

Vétek lenne mellőzni, hiszen a dió az egyik leghasznosabb táplálék ebben az évszakban.

2024. október 4., 14:16

Szerző:

A csonthéjas gyümölcsök közé tartozó dió népszerű, mégsem fogyasztunk belőle eleget a szakemberek szerint – hívta fel a figyelmet a UC Davis Health.

A diófa termésével a legtöbben már gyermekként is találkoznak, és nagy örömmel gyűjtik össze a lehullott, zöld burokban lévő, vagy éppen már csak a barna csonthéjban megbúvó finomságot. A magvak között is előkelő helyet foglal el a mogyoró és a mandula mellett, ám amilyen magától értetődő a használata a konyhában, annyira érthetetlen, hogy miért nem építi be a nagy többség tudatosan is az étrendjébe, különösen ősszel, amikor beköszönt a diószezon.

Meg kell említeni, hogy a mogyoróallergiához hasonlóan a dió iránt is kialakulhat túlérzékenység, bármilyen életkorban, tehát nem feltétlenül veleszületett allergiáról van szó. Az élelmiszergyártóknak éppen ezért fel kell tüntetniük a termékeken, ha azok nyomokban diót is tartalmazhatnak, ugyanis akár egészen súlyos tünetek is kialakulhatnak. Ezek közé tartozik az ödémásodás, a has felpuffadása, a görcsök, a hasmenés, de a kiütések megjelenése, illetve a légúti tünetek is gyakoriak, hiszen az orr nyálkahártyájának megduzzadása is előfordulhat. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy ha valaki allergiás a dióra, akkor jellemzően nagyon hevesen reagál már arra is, ha csak érintkezik az allergénnel a bőre, de belélegezve is súlyos reakciókat válhat ki.

Akiknél azonban nem áll fenn túlérzékenység, azoknak érdemes fogyasztaniuk ebből a csonthéjas gyümölcsből, ugyanis amellett, hogy egyesek számára allergén, rengeteg jó tulajdonsággal is rendelkezik.

A dió fogyasztásának előnyei

Magas a kalóriatartalma, így a dió a fogyókúrázóknál sok esetben tiltólistán van, de minimális mennyiségben még a diéta alatt is érdemes belőle fogyasztani, már csak azért is, mert egy igazán tápláló élelmiszerről van szó.

Fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, amire éppen az őszi-téli szezonban mindenkinek hatalmas szüksége van. A bélrendszer egészségéhez is hozzájárul: a kutatások szerint a bélbaktériumok száma egészséges arányban van jelen azoknál, akik kis mennyiségben minden nap fogyasztanak diót. A bél egészsége nemcsak a jobb közérzet miatt fontos, hanem azért is, mert ez az immunrendszer alapja: csak az rendelkezik erős védekezőképességgel, akinek a bélrendszere megfelelően működik.

A dió a szív- és érrendszer szempontjából is jótékony tápláléknak minősül, hiszen segíti a koleszterinszint csökkentését, és megköti a szabadgyököket is. Tele van omega-3 zsírsavval, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, ez pedig egyrészt csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, másrészt a daganatos betegségek megelőzéséhez is hozzájárul. A bélrendszer mikrobiomjának egészsége szintén nagyon fontos, ha rákmegelőzésről van szó, a dió pedig ebben is fontos szerepet játszik.

Az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol oly módon, hogy a benne található antioxidánsok javítják az agyműködést, sőt még az öregedéssel járó szellemi hanyatlást is megelőzi, és a memória működését is támogatja.

A dió magában is igazán finom, de akár sütemények vagy főételek alapanyaga is lehet. A szakemberek szerint heti 140 gramm biztonsággal fogyasztható, ennyit érdemes megenni belőle, már csak azért is, mert hozzájárul a D-vitamin pótlásához, amire a napfényhiányos őszi-téli hónapokban mindenkinek szüksége van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.