A körte a legjobb fogyókúrás gyümölcs, és még a csontritkulást is megelőzi

Igazi csodagyümölcs a körte, sokan mégsem kedvelik igazán.

2024. október 1., 20:32

Szerző:

Ősszel többféle értékes gyümölcs is elérhetővé válik, ezek közül a körte az egyik legfinomabb és leghasznosabb – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

A körte számos különböző formában létezik, a világ egyes tájain inkább almára hasonlít az alakja, és az íze sem mindenhol egyforma. Az azonban mindenhol közös ebben a gyümölcsben, hogy nagyon ízletes, és tele van vitaminokkal.

Ropogós, lédús és kifejezetten édes, és bár sokan az almához hasonlítják, húsa annál jóval puhább és sokkal több vizet tartalmaz. Egyesek ugyan nem kedvelik, mert túl édesnek tartják, de érdemes tisztában lenni a pozitív tulajdonságaival, ugyanis nemcsak finom, de nagyon hasznos is az egészségmegőrzés szempontjából.

A körte még fogyni is segít

Aki éppen most készül fogyókúrázni, annak érdemes beépítenie az étrendjébe a körtét is, ugyanis tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szüksége van a szervezetnek, ugyanakkor nem hizlal. Sőt, a teltségérzethez is hozzájárul, így csökkenti az étvágyat is, ami egy diéta során kifejezetten előnyös.

Nagyobb mennyiségben megtalálható benne a B6-vitamin, a K- és a C-vitamin, valamint a kálium – ezek mind szükségesek a szervezet működéséhez. Magas rosttartalma szintén jótékony hatású, segíti a gyomor tisztulását, azzal azonban érdemes számolni, hogy a körte hashajtó hatású, így nagyobb mennyiségben akár hasmenést is okozhat.

A körte meghámozását kerülni kell, hiszen a héját is érdemes elfogyasztani: tele van flavonoidokkal, amelyek gyulladáscsökkentőként is hasznosulnak a szervezetben, a fahéjsav pedig rákmegelőző hatásáról is ismert, és ezt a körte szintén nagy mennyiségben tartalmazza.

A szív és érrendszer szempontjából is hasznos a gyümölcs fogyasztása, hiszen támogatja a koleszterinszint csökkentését azáltal, hogy segíti annak kiürülését a szervezetből. Káliumtartalma miatt a szívre és az erekre is jótékonyan hat. Emellett fontos szerepet játszik a csontritkulás kezelésében és megelőzésében, hiszen elősegíti a kalcium beépülését a szervezetbe, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi a csontokat.

Ha mindez nem lenne elég indok arra, hogy miért szükséges belőle fogyasztani, jó tudni, hogy még a cukorbetegség megelőzésében is segít, a diabétesszel élők számára pedig hasznos gyümölcs lehet: nem engedi túl magasra szökni a vércukor-szintet, és lassan szívódnak fel a benne található tápanyagok, így segít a táplálkozás kontrollálásában.

Az ősz a körtefogyasztásnak is kedvez. A szakemberek szerint érdemes kihasználni ezt a szezont, és minél többször megenni egy-egy körtét uzsonnára, mert ezzel az egészségünkért is sokat tehetünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Egy macska nem tud kicsit dühös lenni, ha felbosszantjuk, az összes porcikájával meg van sértődve. A viselkedéskutatók szerint a macska dühét számos jel mutatja, érdemes odafigyelni a cica testbeszédére, nehogy beszerezzünk egy (újabb) sérülést.