A gyomor és a szív barátja: ezért a füge az egyik legértékesebb gyümölcs

Bár nem olyan népszerű, mint például a citrusok, de a füge számos jótékony hatással rendelkezik.

2024. szeptember 26., 18:23

Szerző:

Az őszi gyümölcsök közül a szőlő és a szilva jóval többször kerül szóba, pedig a füge is igazán értékes gyümölcs, amely ráadásul a szervezetre is pozitív hatást gyakorol – hívta fel a figyelmet Cleveland Clinic.

Aki kedveli az édes ízeket, szeretni fogja ezt a magas rosttartalommal rendelkező gyümölcsöt, amely tele van vitaminokkal. Hatalmas előnye, hogy nemcsak friss formában, hanem akár aszalva vagy lekvár formájában is el lehet fogyasztani – nem véletlenül terjedt el akár még nassolnivalóként is.

Az érett gyümölcs édessége egyesek szerint a mézét is megközelíti, így a gyerekek is nagyon kedvelik, ha megismertetik velük. Ám jó tudni, hogy a felnőtteknek is érdemes fogyasztaniuk: akár még a krónikus betegségben szenvedők is sokat profitálhatnak abból, ha ősszel nem mellőzik ezt a hétköznapi, mégis különleges gyümölcsöt.

A füge még a gyomorproblémákon is segít

Magas cukortartalma miatt a cukorbetegek számára nem a legideálisabb gyümölcs, aki azonban gyomorproblémákkal küzd, annak érdemes lehet kipróbálni. Különösen a székrekedés enyhítésében hatékony, de az emésztést is segíti a magas rosttartalmának köszönhetően, és az irritábilis bélszindróma szempontjából is előnyös a fogyasztása.

Érdemes szót ejteni arról is, hogy többféle ásványi anyag és vitamin is megtalálható benne, köztük a kálium, a mangán, a magnézium és a K-vitamin is, amelyek nem könnyen pótolhatóak a szervezet számára. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják, mivel a legújabb kutatások már bebizonyították, hogy a füge vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, éppen ezért sok szakember fügekivonat fogyasztását javasolja számukra.

Gyulladáscsökkentő hatása a bélrendszerben is érvényesül, ami egyrészt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, másrészt a bél mikrobiomjának támogatásával az immunrendszert is erősíti, ami az egészség alapját képezi. A kellemetlen puffadás megszüntetésében is szerepet játszhat. A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként bármikor fogyasztható, de az enyhe hashajtó hatásával érdemes számolni, nagyobb mennyiségű fogyasztása kerülendő.

A háziasszonyok gyakran felhasználják az őszi sütemények alapanyagként, hiszen akár díszítésként, akár töltelékként is megállja a helyét, és még a teljeskiőrlésű gabonákból készülő finomságokkal is jól harmonizál az íze. Ősszel több helyen is találkozhatunk vele, akár a sajtfélékkel együtt is felszolgálhatják az éttermek.Bár ízét nem mindenki kedveli, de egy próbát mindenképpen érdemes tenni ezzel az értékes és hasznos gyümölccsel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)