Fogadjunk, hogy eddig ön is rosszul tárolta a diót: így maradhat sokáig friss
A dió sokáig megőrzi a frissességét, legalábbis, ha megfelelően tároljuk.
A dió igazi szuperétel, hiszen tele van antioxidánsokkal, rostokkal és tápanyagokkal. Kutatások szerint a rendszeres diófogyasztás csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Szóval jó ötlet, ha van otthon mindig egy kis ropogtatnivaló dió, azonban az már egyáltalán nem mindegy, hogyan tároljuk. Összeállításunkban most megmutatjuk, hol kellene a diót tárolni ahhoz, hogy sokáig friss maradjon.
Dió a hűtőben
A közhiedelemmel ellentétben a diót nagyon nem jó ötlet a kamrában vagy a spájzban tárolni. A diót bizony a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba kell tenni, ha azt szeretnénk, hogy sokáig friss és finom maradjon. Ennek oka, hogy a dió és úgy általában a diófélék nagy mennyiségű telítetlen zsírt tartalmaznak, ami egy kényes típusú olaj. Emiatt viszont nagyon könnyen hajlamosak az avasodásra. A romlást nagyban gyorsíthatja a fény, az oxigén és persze a hőmérséklet is.
Sokáig eláll
Éppen ezért a diót érdemes betenni a hűtőbe vagy a fagyasztóba, így ugyanis hosszabb ideig megőrizhető a finom íze. A szakértők szerint az előrecsomagolt diót, bontatlan állapotban akár két évig is tárolhatjuk a frigóban, de ha kibontottuk is még nyugodtan vissza lehet tenni, hónapokig nem lesz semmi baja. A piacon vásárolt dió is sokáig eláll a hűtőben, másfél évet is ki kell bírnia.
Amit hűtőben soha
Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy a hűtő mindenható, fontos tudni, hogy bizonyos ételeket nagyon nem szabadna ott tárolni. Ahogyan azt lapunk is megírta a burgonyát például nem ajánlott oda tenni. Ennek oka, hogy a hideg cukorrá alakíthatja a benne található keményítőt, így a krumpli íze megváltozhat, de sokkal hamarabb meg is romolhat. Fontos kiemelni, hogy a burgonya a konyhapulton sincs jó helyen, mert a napfény, a levegő és a nedvesség hatására is hamar tönkre tud menni. A burgonyát sokkal inkább sötét, hűvös, de nem túl hideg helyen ajánlatos tartani – olvasható a Mirror oldalán. Emellett a paradicsom is jobb helyen van a hűtőn kívül, ugyanis a túl hideg környezet hatására csökken a paradicsomban található ízanyagok mennyisége. További részletek ebben a cikkünkben.
(Forrás: Real Simple, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)