Veszélyes lehet az egyik leggyakrabban használt édesítőszer

Egy sokak által kedvelt édesítőszer számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

2024. június 17., 16:54

Szerző:

Az egyik legnépszerűbb édesítőszer komoly veszélyt jelenthet az egészségre – hívta fel a figyelmet a HVG.

A European Health Journal című szaklapban tették közzé azt a friss tanulmányt, amelyből kiderült, hogy az alacsony kalóriatartalma miatt a cukorbetegeken kívül a fogyókúrázók körében is népszerű édesítőszer, a xilit ártalmas lehet az egészségre.

Számtalan helyzet előfordulhat, amikor a cukor helyettesítésére van szükség, és ma már többféle édesítőszer is forgalomban van. Bár a cukorról már bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben árt az egészségnek, ám tagadhatatlan, hogy az édesítőszerek sem kifejezetten egészségesek. Most épp arra derült fény, hogy bizonyos típusok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.

A fogyókúrázók közül is sokan egészítik ki a diétájukat olyan élelmiszerekkel, amelyek cukor helyett édesítőszerrel készültek, de ezzel akár árthatnak is maguknak.

Az édesítőszer nem várt mellékhatása

A Cleveland Clinic szív- és érrendszeri diagnosztikai központjának igazgatója, egyben a fent említett tanulmány vezetőszerzője, Stanley Hazen számolt be róla, hogy a vizsgálataik során egészséges önkéntesek segítségét kérték, akik egy xilit tartalmú italt fogyasztottak el. Megállapítást nyert, hogy az önkéntesek vérének glükózszintje ezerszeresére emelkedett az ital elfogyasztását követően, ez pedig a kutatókat is meglepte.

A normál fehér cukor fogyasztása csupán 10-20-szoros glükózszint-emelkedést okoz, így a xilit hatása extrémnek számít. A szakember azt is megjegyezte, hogy az emberiség korábban semmilyen élelmiszerben nem találkozott a xilittel, ez pedig komoly veszélyt jelenthet a hosszú távú hatásait tekintve.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a xilit egyre több élelmiszerben van jelen, köztük olyanokban is, amelyeket a cukorbetegek fogyasztanak. A csökkentett cukortartalmú termékek előállításához is gyakran ezt használják, de még olyan termékekben is megtalálható, mint például a rágók vagy a fogkrémek.

A tanulmány arra is kitért, miért annyira veszélyes a xilit: befolyásolja a véralvadást és elősegíti a rögképződést, amelyek a szívbe jutva szívrohamot idézhetnek elő, de az agyi erekben elakadva akár stroke is kialakulhat miattuk. A kutatások szerint ez a hatás még akkor is érvényesül, ha az adott élelmiszer csak kisebb mennyiségben tartalmaz xilitet.

A kutatócsoport egyébként már korábban is vizsgálta az édesítőszerek hatásait, tavaly például az eritrit negatív tulajdonságaira is felhívták a figyelmet, amely a xilithez hasonló mellékhatásokat válthat ki.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)