Tucatnyi rák ellen hatásos, ha ezt esszük reggelire

De nem csak a rák ellen, cukorbetegségre és a fáradtságra is igazi gyógyír ez a csodás reggeli. Ám nem mindegy, hogyan is fogyasztjuk.

2024. május 7., 14:56

Szerző:

Gondoltad volna, hogy van egy olyan népszerű reggeli fogás, amely gyakorlatilag minden egészségügyi problémára valódi gyógyír lehet? A Femcafe cikkéből kiderül, ha ezt a reggelit fogyasztod, akkor elkerülheted a napközbeni álmosságot, valamint akár 12 féle rák kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

A "csodaétel" nem más, mint a zabkása, melyről különböző kutatások kimutatták, hogy az előbb felsoroltak mellett például potenciálisan csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát, mivel a zab egy összetett szénhidrát, amit a szervezet lassan szív fel a nap folyamán, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat tőle.

A zab tele van olyan rostokkal és tápanyagokkal, amitől a nap folyamán tele leszünk energiával, mivel ezek szépen lassan, fokozatosan szabadulnak fel szervezetünkben. "Ez a reggeli nagy mennyiségű, jó fajta szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmaz, amit extra táplálóvá tehetünk, ha kedvenc gyümölcseinkkel kombináljuk" - írja a Mirror.

Tartalmaz továbbá olyan alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is, mint a mangán, a magnézium, a vas, a cimk, a szelén, a foszfor, valamint számos B-vitamin, de antioxidánsokban is gazdag, amelyek szintén remek hatással vannak egészségünkre.

A magas rosttartalmának köszönhetően csökkenhet az emlő-, a hasnyálmirigy-, a nyelőcső-, az epehólyag-, a méh-, a petefészek-, a vese-, a máj-, a felső gyomor-, a bél-, az agyhártya-, valamint a pajzsmirigyrák kockázatának kialakulása is.

Nem mindegy, hogyan fogyasztjuk a zabkását

A különböző friss gyümölcsökkel készített reggeli változatok kanalazása közben úgy érezhetjük, szinte elönt bennünket az egészség, de vigyázat: lehet, nagyon nem mindegy, hogyan is esszük a kedvenc ételünket – írtuk korábban.

Az első és legnagyobb problémát az jelenti, ha nem tudjuk, mennyire cukros a zabkásánk. Ma már kényelmi ételként, instant formában is elérhető, a diszkontboltok polcain saját márkás változatban is ott lapul a kása tasakokban.

Igen ám, de tudjuk azt is, mennyi cukrot tartalmaz egy instant kása? Legtöbbször nem, ráadásul nemcsak szénhidrátból és azon belül cukorból, hanem kalóriából is túl sok lehet az így elkészített zabkásában. Ezen nem javít, ha gyümölccsel turbózod fel a reggelidet.

A feldolgozott zab gyakorlatilag cukor, gyorsan emésztődik, és a szervezetben cukorrá bomlik, ami gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.

A finomított, egyszerű szénhidrátok gyors elbomlásának hatására megugrik az inzulin- és vércukorszintje, ha pedig hosszú távon követi ezt a reggelizési gyakorlatot, az inzulinrezisztenciához vezethet és növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ha tehát cukrozott instant kását reggelizik, az pont, hogy egészségtelen, nem pedig egészséges, és ha cukor helyett édesítőszert tartalmaz a tasak, azzal sem biztos, hogy sokkal jobban jár. A cukorbetegség elkerülheti, a mesterséges édesítőszereknek azonban egyéb rizikói vannak az egészséges emberek számára, amint azt nem is olyan régen felfedte a WHO.

Így fogyaszd a reggelit

Ha most úgy érzi, nagyon rossz hírt kapott, fontos azt is kiemelni, hogy a fentiek az instant zabkására vonatkoznak, és annak huzamos fogyasztására utalnak. Attól nem lesz cukorbeteg, ha nagy ritkán gyors reggeliként ehhez az alternatívához nyúl, és attól sem, ha másként készíti a zabkását.

Mindenesetre érdemes elkerülni, hogy túl sok cukrot adjon az otthon főzött zabkásához, és az aszalt gyümölcsökkel szemben inkább a frisseket részesítse előnyben.

A tejben készített kása sem az ördögtől való, bár vannak, akik az egészség jegyében mindenképpen vízben főzik ezt az ételt. Adunk néhány tippet arra, hogyan készítse el az egészséges és finom zabkását!

Ha talál olyan instant zabkását, amely nem ízesített, cukrozott vagy édesítőszerrel felturbózott, ezt nyugodtan elkészítheti a mikróban reggelire.

(Fotó: Sebastian Gollnow/dpa/AFP)