Ez volt Erzsébet királynő kedvenc reggelije

Egy nemrég megjelent könyv a Buckingham-palota étkezési szokásait tárgyalja, és az is kiderül belőle, mivel indította a napot Erzsébet királynő.

2024. április 28., 06:23

Szerző:

Erzsébet királynő körül már életében is csak úgy keringtek a legendák, és több mint másfél évvel az elhunyta után úgy tűnik, az érdeklődés csak egyre nő a rekorder brit uralkodó életének részletei iránt. Most a Vacsora a Buckingham-palotában című könyvből emel ki egy érdekes részletet a Mirror című lap.

Ezt reggelizte Erzsébet királynő

Nos, a könyvből az derül ki, hogy II. Erzsébet keménytojást szeretett enni reggelire, üres teával. A fent említett könyv a következőket állítja:

„Minden nap tojással kezdődik, és a délutáni teához is fogy belőle egy – Károly esetében teasüteménnyel. A királynő a barna tojást részesíti előnyben, mert úgy véli, hogy annak jobb az íze. Dédnagyanyja, Viktória királynő arany tojáscsészében tálalt főtt tojást evett, aranykanállal.”

A tojáshoz II. Erzsébet Earl Grey teát ivott reggelenként. A britek tipikusan tejjel és cukorral fogyasztják a teát, de a királynő eltért ettől a szokástól, nem kért se tejet, se cukrot a teájába. Ezen kívül időnként fogyasztott még gabonapelyhet, joghurtot vagy lekváros pirítóst, ahogy a kedve diktálta. Ha valami tartalmasabbhoz és sóshoz támadt kedve, akkor a könyv szerint a halat választotta.

„A sós, egész hering számos egyszerű változatban, a királynő kedvence volt – reggelire, sós ételként vagy késő esti vacsoraként. A királynő a füstölt foltos tőkehalat is előszeretettel fogyasztja reggelire”

– áll a visszaemlékezésben.

Erzsébet királynő kedvenc gyorskajája

A fentiek szépen egybecsengenek azzal, amit nemrégiben írtak a lapok: II. Erzsébet ezek szerint tényleg nem ragaszkodott napi három királyi lakomához, hanem rendszeresen döntött az egyszerű étkezés mellett. Szintén a Mirror című lap írt arról, hogy előfordult, hogy a királynő gyorskaját rendelt. Ez persze nála nem feltétlenül úgy nézett ki, hogy ráment valami rendelős appra és kihívta a futárt a palotába.

A skóciai Balmoral híres arról, hogy az itteni kastély volt II. Erzsébet kedvenc helye, mindig itt töltötte a nyári vakációkat, itt is hunyt el. Nos, szintén itt volt az, hogy néha adott egy tízfontost a komornyiknak, és beküldte a városba azzal, hogy hozza el neki a kedvencét: egy tipikus fish and chipset, azaz sült halat sült krumplival.

„Nagyon ritkán Balmoralban sült halat és sült krumplit evett. Egy inast küldött be érte a közeli Ballater városba”

– mesélte egy korábbi interjúban egy bennfentes. A Mirror említi azt is, hogy a halon és hasábburgonyán kívül II. Erzsébet a gyrost is szerette, vagyis Nagy-Britanniában ismertebb nevén a kebabot, amit alkalmanként szintén fogyasztott.

(Kiemelt kép: Shutterstock/Alessia Pierdomenico)