Veszélyes az édesítőszer, ezt okozzák az üdítőitalok

Az édesítőszeres italok negatívan hatnak a szívre egy friss tanulmány szerint.

2024. március 7., 18:20

Szerző:

Heti legalább két liternyi édesítőszer használatával gyártott ital elfogyasztása 20 százalékkal növeli a pitvarfibrillációnak nevezett szabálytalan szívverés kockázatát az ilyet nem tartalmazó italokhoz képest – állapította meg egy új tanulmány a CNN szerint. 

Hasonló mennyiségű, hozzáadott cukrot tartalmazó ital fogyasztása ennek felével, 10 százalékkal növelte az állapot kockázatát, míg mintegy 100 grammnyi tiszta, cukrozatlan gyümölcslé, például narancs- vagy zöldséglé fogyasztása 8 százalékkal alacsonyabb pitvarfibrillációs kockázattal járt együtt – állapította meg a tanulmány. A pitvarfibrillációt a benne szenvedők a szív remegéseként, mellkason belüli „szaltózásaként” írják le – írja a Portfolio.

Ezt okozza az édesítőszer 

Ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésről számol be a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, illetve a cukorral édesített italok és a pitvarfibrilláció fokozott kockázata között – mondta Penny Kris-Etherton, a Pennsylvania Állami Egyetem táplálkozástudományok professor emeritusa. A pitvarfibrilláció jelensége mögött genetikai hajlam is áll, egy 2017-es tanulmány szerint az európai felmenőkkel rendelkezőknél körülbelül 22 százaléka valószínűsége annak, hogy öröklik ennek az állapotnak az előfordulását.

„További kutatásra van szükségünk ezekkel az italokkal kapcsolatban, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket, és teljes mértékben megértsük a szívbetegségekre és más egészségügyi állapotokra gyakorolt ​​​​egészségügyi következményeket” – mondta Kris-Etherton, aki egyben az American Heart Association táplálkozási bizottságának tagja is.

 „A víz a legjobb választás, és e tanulmány alapján a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesített italokat korlátozni vagy kerülni kell” – tette hozzá.

A pitvarfibrilláció a stroke legfőbb oka

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete.

Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

09:47

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!