Stroke: ők a legveszélyeztetettebb csoport

Egy nemzetközi tanulmányban azt vizsgálták a kutatásban részt vevő, 62 éves átlagéletkorú csoportban, hogy mi növelheti a stoke kockázatát. 

2024. február 2., 08:15

Szerző:

A Neurology című szaklapban közzétett nemzetközi tanulmány szerint a depressziós tünetekkel küzdő embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki iszkémiás-és vérzéses stroke.

A kutatásban 26 877 felnőttet vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 62 év volt. Közülük több mint 13 000 résztvevőnek volt stroke-ja. A kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy az a kutatásban vizsgált 12 hónap alatt 2 vagy több egymást követő héten keresztül szomorúnak vagy depressziósnak érezték-e magukat. Azt is feljegyezték, hogy a résztvevők szedtek-e valaha antidepresszánst.

A kutatásból kiderült, hogy azoknak, akik stroke-on estek át, nagyobb valószínűséggel voltak depressziós tüneteik (18 százalék), mint azoknak, akiknek nem volt stroke-juk (14 százalék). A depressziós tünetekkel küzdő embereknél 46 százalékkal nagyobb volt a stroke kockázata azokhoz képest, akiknél nem jelentkeztek ilyen jellegű panaszok. A négy vagy több depressziós tünetet tapasztaló embereknél nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akiknél kevesebb tünet jelentkezett.

A depresszió nem csupán a stroke előfordulásának esélyét növeli

A kutatások a depressziót a szív- és érrendszeri betegségekkel is összefüggésbe hozták. Egy korábbi egy tanulmány szerint a depresszió növelte a halálozás kockázatát a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.

A depresszió világszerte körülbelül 280 millió embert érint. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint (CDC) szerint a depresszió majdnem kétszer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál. Az Egyesült Államokban a nők mintegy 10,4 százalékát érinti.

Ezek a depresszió tünetei:

  • a tartós lehangoltság
  • az értéktelenség érzése
  • az élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
  • a koncentrációs nehézségek
  • öngyilkossági gondolatok is.


Emellett a depresszió fizikai tüneteket is okozhat, mint például fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, krónikus fájdalom és emésztési problémák.

Mi az összefüggés a depresszió és a stroke között?

Korábban több tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a depresszió gyakran követi a stroke-ot, ám kevés kutatás foglalkozik azzal, hogy a depresszió növelheti-e a stroke bekövetkezésének valószínűségét. Volt olyan kutatás, amely még azt is felvetette, hogy fordított ok-okozati összefüggés is fennállhat, vagyis hogy egy korábbi, nem diagnosztizált stroke okozhatta a depressziót.

„A depressziós tünetek összefüggésbe hozhatók a fokozott stresszel, ami egymástól függetlenül növelheti a gyulladást, a jövőbeli szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri betegségek kockázatát és a megbetegedéseket" – jegyezte meg Dr. Sandra Narayanan érsebész.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a depressziósoknak több egészségre káros, rossz szokásuk van. Például dohányoznak és nem tartják be az orvosi kezeléseket, ami növelheti a szívbetegségek és a stroke esélyét. Korábban ugyan azt gondolták, hogy a dohányzás antidepresszáns hatású, de egy vizsgálat kiderítte, hogy leszokás után jelentősen javul a kedélyállapot. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)