Sokáig azt gondolták, a dohányzás antidepresszáns hatású

Az emberek többsége azért dohányzik, hogy megnyugtassa magát vagy javítsa a hangulatát, ám egy friss kutatás szerint a leszokástól jobb kedvünk lesz.

2011. február 7., 05:15

A Brown Egyetem kutatói a depresszió tüneteit vizsgálták leszokni próbáló dohányosoknál, és azt tapasztalták, hogy soha nem érezték annál boldogabbnak magukat, mint mikor sikerült letenniük a cigarettát, akár csak egy rövid időre is. A kutatás eredményei alapján Christopher Kahler professzor úgy látja, nem szabad úgy gondolnunk a leszokásra, mint egy „pszichológiai áldozatra”, amit annak érdekében hozunk, hogy hosszabb életünk legyen.

Kahler és kollégái 236 leszokni szándékozó embert vizsgáltak – akik mellesleg kemény társasági ivók is voltak. A vizsgált személyek nikotintapaszokat kaptak, és leszokási tanácsadók segítségével kitűztek egy céldátumot, amikorra abbahagyják a dohányzást. Az alanyokon egy héttel a leszokás előtt megvizsgálták a depresszió tüneteit, majd újravizsgálták őket 2, 8, 16 és 28 héttel a leszokás után. A résztvevők – 29 ember kivételével – a következő leszokási mintákat produkálták: 99-en egyáltalán nem szoktak le, 44-en csak a kéthetes vizsgálatig maradtak füstmenetesek, 33 embernek sikerült 8 hétre leszoknia, és végül 33 hagyta abba dohányzást a vizsgálat legvégéig.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a dohányzásnak antidepresszáns hatása van, de a vizsgálatok épp az ellenkezőjét bizonyítják: a megfigyelt személyek esetében már akkor is csökkentek a depresszió tünetei, ha csupán rövidebb időre szoktak le.