5 étel, ami károsítja az ereket, növeli a trombózis és a stroke kockázatát

Olyan étel is van a listán, amit egészségesnek gondoltunk.

2024. március 3., 15:59

Szerző:

Az egészséges erek kulcsfontosságúak, hogy megelőzhesd az olyan betegségeket, mint a szív- és érendszeri problémák, a trombózis vagy a stroke.
A magyar konyha azonban korántsem arról híres, hogy támogatná az erek egészségét, de természetesen a dohányzás és a folyamatos stressz is árt neki. Étrendi változtatásokkal tehetünk a legtöbbet, ugyanakkor van olyan meglepő élelmiszer is a listán, amelyet sokan egészségesnek gondolunk.

Ha szeretnéd, hogy az ereid egészségesek maradjanak, segítségedre lehet egy lista azokról az ételekről, amelyeket érdemes elkerülni, vagy legalábbis mértékkel fogyasztani. Idetartoznak a sós ételek; a nátrium hatására ugyanis a szervezet vizet tart vissza, ami megnövekedett nyomást eredményez a vénákban. A túlzott sófogyasztás növelheti a stroke, a szívelégtelenség, a csontritkulás, a vesebetegség, de még a gyomorrák kockázatát is.

Nagy mennyiségű sót tartalmazhatnak a gyorséttermi ételek, a konzervek, fagyasztott, félkész termékek, a feldolgozott hús, illetve az egyéb feldolgozott élelmiszerek is. Érdemes vásárláskor ezeknek az ételeknek az összetevőit átböngészni, illetve ha ezekből fogyasztasz, több vizet inni, hogy segíts a szervezetednek megszabadulni a felesleges anyagoktól.

Hozzáadott cukrot tartalmazó ételek


A feldolgozott élelmiszerek és italok általában nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami hozzájárulhat a vénák rossz állapotához. A magas cukortartalmú étrend ugyanis 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, ami – ha nem tartják megfelelően karban – idővel a keringési rendszer megbetegedését okozhatja. A vérben lévő glükóz ugyanis túlterheli a vénákat, amelyek ezáltal sérülékennyé válhatnak. A hozzáadott cukor nemcsak azokban a – kézenfekvőnek tűnő – ételekben találhatóak, mint a cukorkák, csokoládék és desszertek, de érdemes odafigyelni a gyümölcskonzervekben, a mártásokban és szószokban, például akár a ketchupban, a pékárukban, tejes desszertekben vagy akár a cukorral édesített italokban, úgymint a gyümölcslevekben, üdítőkben és energiaitalokban található nagy mennyiségű cukorra is.

A finomított szénhidrát az egészséges erek ellensége


A rossz szénhidrátokkal feldolgozott formában találkozhatsz, és mivel általában nincsen rosttartalmuk, nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet. Idetartoznak a fehér lisztből készült pékáruk és tészták, a csipszek, a cukor önmagában, de az ezzel készült üdítők, vagy akár a sült krumpli és a cukros édességek is. Ha ezekből túl sokat fogyasztasz, az nemcsak az ereidnek tesz rosszat, de akár krónikus betegségekhez is vezethet, mint amilyen a cukorbetegség. Próbálj néhányat egészségesebb alternatívával helyettesíteni, például teljes kiőrlésű gabonákkal, barna rizzsel, magas rosttartalmú kenyerekkel.

Azt hisszük, hogy egészséges, pedig kifejezetten káros


Dr. Daniel Amen, az agyi rendellenességek specialistája egy podcastinterjúban mondta el, hogy olyan egészségesnek tartott ital, mint a gyümölcslé is káros lehet, különösen az agyunk ereire.

Az egészséges kategóriába sorolják, pedig sok termék hozzáadott cukrot tartalmaz, amely gyulladást és cukorbetegséget is okozhat.

A magas cukorszint pedig erodálja az ereket, ezáltal csökkenti akár az agy vérellátását is.


Dr. Amen azt javasolja, hogy kerüljük el az alacsony véráramlást okozó termékeket – beleértve a koffeint, a nikotint, az alkoholt –, illetve a túlsúlyt és a mozgásszegény életmódot.

„A koffein 30 százalékkal szűkíti az agy véráramlását, ez pedig jelezheti a későbbiekben kialakuló Alzheimer-kórt. Ezért is javasoljuk a koffein mértéktartó fogyasztását.”

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Pexels via Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.