Növeli a stroke kockázatát ennek a vitaminnak a szedése!

Ha túlzásba visszük, ennek a vitaminnak a szedése növeli a stroke kockázatát és szívrohamot okozhat.

2024. március 4., 08:50

Szerző:

Növeli a stroke kockázatát egy ártalmatlannak tűnő vitamin, ráadásul az melynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A niacin öregedésgátló hatása miatt vált népszerűvé, így bármelyik gyógyszertárban vény nélkül kapható, ráadásul vízben oldódó. Ez a vitamin értágító hatású, emellett, hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva csökkenti a koleszterint. Túlzott fogyasztása azonban negatív hatással lehet a szervezetre, ezért fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget, ha nem akarunk guta ütést kapni – írja a Dívány

Így növeli a stroke kockázatát 

A többi B-komplex-vitaminhoz hasonlóan a B3-vitamin részt vesz a szervezet energiaellátási folyamataiban. A B3-vitamin két származéka (a nikotinamid-adenin-dinukleotid és a nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát) kiemelt szerepet játszik a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok átalakításában a szervezet számára hasznosítható energia létrehozásakor. A B3-vitamin vegyületei részt vesznek a szervezetre káros szabadgyökök semlegesítésében is, így a B3-vitamin nem csak a szervezet energiaellátásában tölt be fontos szerepet, hanem véd a sejtszintű károsodás ellen is  –írja a Deitless. 

Nemrég azonban kiderült, ha túlzásba visszük a pótlását, akár végzetes kimenetelű betegséget is okozhat. A B3-vitamin-hiány egyik jele lehet az a pellagrának nevezett betegség, amely bőrkiütéssel, emésztési problémákkal és idegrendszeri zavarokkal jelentkezik. A pellagra főként éhínséggel sújtott területeken fordul elő. Azonban azzal is árthatunk magunknak, ha túlzásba visszük a B3-vitamin bevitelét – írja a Dívány

A Clevelandi Klinika nemrég egy közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a korábbi kutatásokból arra következtethetünk, hogy a niacin segít az úgynevezett „rossz” koleszterin szintjének csökkentésében, ám azt még egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy a niacin valóban védelmet nyújtana a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. 

Egy több mint négyezer résztvevő vérplazmamintáival folytatott vizsgálat során kiderült, hogy a túlzott niacinbevitel fokozza a szívinfarktus, a stroke és a korai elhalálozás veszélyét. Mint kiderült, ennek az az oka, hogy az emberi szervezet lebontja a felesleges B3-vitamint, és a folyamat során olyan bomlástermékek vagy metabolitok keletkeznek, amelyek gyulladáskeltő hatást fejtenek ki az erekben.

Abban is van niacin, amit megeszünk 

Több országban is évtizedek óta niacinnal dúsítják a gabonafélékből származó alapvető élelmiszereket, például a liszteket és a zabpelyheket. Teszik mindezt annak érdekében, hogy megelőzzék a tápanyaghiányhoz kapcsolódó betegségeket. Ennek ellenére a fentebb említett kutatás során az orvosok azt tapasztalták, hogy minden negyedik résztvevőnek magas volt a B3-vitamin bomlásából származó felesleges anyagok szintje, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához – írja a Dívány.  Ez a felfedezés megkérdőjelezi a liszt és gabonafélék niacinnal történő dúsításának folytatását, továbbá a kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy orvossal való konzultáció nélkül nem javasolt a vény nélkül kapható niacinpótlók alkalmazása. 

A B3-vitamint természetes ételekből könnyen lehet pótolni. Kiváló forrása a csirkehús, a pulykahús, a tonhal és a csiperkegomba. Jó forrása a spárga, a hüvelyesek (borsó, lencse, bab), de szintén fontos forrás a gyümölcsök közül a sárgadinnye, a magok közül a napraforgómag és a gabonafélék közül a barna rizs és az árpa.

Vízben oldódó vitaminként a B3-vitamin hajlamos hő hatására kioldódni az élelmiszerekből. Egy tanulmány szerint egyes húsok főzésekor kétszer annyi B3-vitamin oldódik ki a vízbe, mint amennyi elveszik a sütés során. Ennek ellenére a B3-vitamint tartalmazó ételek javasolt elkészítési módja továbbra is a kíméletes párolás vagy főzés legyen. Például a zöldségekből kioldódó B3-vitamin leves formájában egészséges és tápláló – írja a Dietless.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.